Wellcome Images
Cro-magnon

Wie was het eerste Europese slachtoffer van moord?

Ongeveer 150 jaar geleden werden de botten van acht mensen gevonden in een grot in Frankrijk. Nu blijkt dat een van hen meer dan 30.000 jaar geleden op pijnlijke wijze is overleden.

Een groep arbeiders stond in 1868 raar te kijken toen ze in een grot in Zuid-Frankrijk op een stapel menselijke botten stuitten.

Nader onderzoek wees uit dat de botten van acht Homo sapiens waren – vier volwassenen en vier kinderen – die waarschijnlijk 31.000 tot 33.000 jaar geleden in een gemeenschappelijk graf waren begraven. Destijds waren dat de oudste Homo sapiens die ooit in Europa gevonden waren.

Nu blijkt uit een nieuwe studie dat de 150 jaar oude vondst nog unieker is, want een van de volwassenen is waarschijnlijk ook het eerste bekende moordslachtoffer in Europa.

Cro-magnon
© Wellcome Images

Voor of na haar dood geslagen?

Een van de vondsten was een vrouwenschedel met een raadselachtige breuk op het voorhoofd.

Deskundigen zijn het er nog niet over eens of de wond voor of na haar dood is ontstaan. Dat komt vooral doordat de schedel jaren geleden langs de breuklijnen aan elkaar is gelijmd, waardoor analyse nu moeilijker is.

Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Bordeaux en de Université Paris Cité met behulp van CT-scans een 3D-reconstructie van de schedel gemaakt, waaruit blijkt dat het breukvlak glad en golvend is – typisch voor schedelbreuken vlak voor de dood.

Volgens de onderzoekers overleefde het slachtoffer de klap en had ze enkele weken helse pijn met stuiptrekkingen en delirium, totdat ze in coma raakte – en uiteindelijk rustig insliep.

De plaats en de vorm van de breuk wijzen erop dat de overledene werd getroffen door een harde klap van een stomp voorwerp. Onderzoekers denken dat het moordwapen hoogstwaarschijnlijk een stenen bijl is geweest.