Uit nieuwe documenten blijkt: Churchill geloofde in buitenaards leven

In een essay van 11 pagina’s stelde Winston Churchill dat hij ervan overtuigd was dat er intelligent leven bestond in de ruimte.

Winston Churchill was zijn leven lang geïnteresseerd in natuurwetenschap. Op zijn 22e las hij al Over het ontstaan van soorten van Charles Darwin.

© Commons.wikimedia.org

In het National Churchill Museum in het Amerikaanse Missouri heeft directeur en curator Timothy Riley een opvallende vondst gedaan.

In het archief ontdekte hij een essay van de voormalige Britse premier Winston Churchill, getiteld ‘Are We alone in the Universe?’ – zijn wij alleen in het heelal?

In dit document, waaraan Churchill in 1939 begon en dat hij eind jaren 1950 voltooide, heeft hij het over de inrichting van het heelal en zegt hij onder andere dat hij ervan overtuigd is dat er ook elders in het heelal intelligent leven voorkomt:

‘Ik ben niet zodanig onder de indruk van het succes van onze beschaving dat ik geloof dat dit de enige plek in dit immense heelal is waar levende, denkende wezens bestaan,’ aldus Churchill.

Astrofysicus bestudeerde het essay

Kort na de ontdekking droeg de curator het essay over aan de Israëlische astrofysicus Mario Livio voor uitvoerig onderzoek. Deze is onder de indruk van het natuurwetenschappelijk inzicht van de politicus.

'Churchills redenatie weerspiegelt veel moderne gezichtspunten in de astrobiologie,’ schrijft Livio in het tijdschrift Nature.

Churchill wist er veel van

Volgens Livio laat het essay zien dat Churchill veel verstand had van astronomie.

Zo zegt hij onder andere dat het mogelijk is dat er ook planeten draaien om andere sterren dan de zon – iets wat pas in de jaren 1990 voor het eerst wetenschappelijk werd gedocumenteerd.

De Israëlische onderzoeker is echter vooral getroffen door het enthousiasme voor wetenschap van de politicus:

‘In een tijd waarin diverse politici wetenschap mijden, raakt het me om terug te denken aan een leider die er juist zo sterk mee bezig was,’ zegt hij.