Scanner leest munten in ijltempo

Een scanner die fouten opspoort in vliegtuigmotoren blijkt een uitkomst voor archeologen. Het apparaat kan archeologische voorwerpen in no time ‘reinigen’.

De scanner werd getest op een kruik met oude munten.

Met röntgentechnologie kunnen wetenschappers nu verbazend nauwkeurige scans maken van verroeste of aangetaste munten uit de oudheid. In de aarde of in kruiken worden regelmatig munten van duizenden jaren oud gevonden, die vaak sterk gecorrodeerd zijn. Tot nu toe waren experts steeds lang bezig om de munten schoon te maken en ze vervolgens correct te dateren.

Door een samenwerking tussen het British Museum en de Southampton University is het nu mogelijk om de oorsprong van de oude munten in recordtempo vast te stellen, zonder dat ze door mensenhanden beroerd hoeven te worden.

  1. De röntgenstralen dringen door de zijkant van de kruik.

‘Deze techniek kan in de toekomst enorm belangrijk worden voor het bestuderen en indelen van vondsten. Resultaten die eerder weken of maanden op zich lieten wachten, zijn nu binnen enkele uren beschikbaar,’ zegt Roger Bland van het British Museum in de krant The Guardian.

  1. Duizenden scans brengen de munten in kaart.

De techniek is eigenlijk bedoeld om fouten op te sporen in de turbinebladen van vliegtuigmotoren van Rolls-Royce. Het apparaat maakt duizenden twee-dimensionale röntgenscans van de munten. Al deze scans worden samengevoegd tot een digitale afbeelding in 3D.

Roger Bland was de eerste die de techniek testte op munten. Hij deed zijn collega’s versteld staan toen hij uitsluitend met behulp van scans een verzameling Romeinse munten dateerde en identificeerde. De munten zaten in een kruik van klei die nog vol met aarde zat.

  1. Een computerprogramma stelt een 3D-beeld samen.

Vervolgens werden de munten grondig gereinigd met traditionele methoden om te kijken of de scanner het bij het rechte eind had. En dat was het geval – tot in het allerkleinste detail.

Archeologen willen de nieuwe techniek nu op andere voorwerpen uitproberen om erachter te komen of de scanner ook werkt bij materialen als hout en bot.