's Werelds oudste mummies veranderen in zwart slijm

Meer dan honderd mummies uit Chili en Peru dreigen te verdwijnen in een smurrie van zwart slijm, nadat bacteriën als gevolg van klimaatveranderingen weer zijn opgeleefd in de ingedroogde huid.

Het zwarte slijm verspreidt zich over het bovenlichaam van een Chinchorro-mumie in het museum San Miguel de Azapa in Arica, Chili.

© Vivien Standen / Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Het krioelt van het leven op de huid van overleden mensen. En deskundigen zijn daardoor de wanhoop nabij.

Een flink aantal van de in totaal 120 oeroude mummies in het archeologisch museum in Arica in het noorden van Chili verandert in geleiachtig zwart slijm nadat ze zijn blootgesteld aan een aanval van kwaadaardige bacteriën.

'De lokale micro-organismen gaan die jongens volledig verslinden,' zegt Ralph Mitchell, hoogleraar biologie aan Harvard University, tegen Live Science.

Huidbacteriën smullen van mummies

Ralph Mitchell en zijn team van experts van Harvard hebben de circa 7000 jaar oude mummies onderzocht op verzoek van het museum.

Het blijkt dat doodgewone huidbacteriën de perkamentachtige huid van de mummies te lijf zijn gegaan nadat de luchtvochtigheid in de regio is gestegen.

Het vochtigere klimaat en de opleving van de bacteriën worden waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatveranderingen.

De mummies komen uit de Atacamawoestijn in het noorden van Chili en het zuiden van Peru (groen), waar tussen 7000 en 1500 v.Chr. de Chinchorro leefden. De oudste mummie stamt uit 5050 v.Chr. en wordt als de oudste ter wereld beschouwd.

Museum smeekt Unesco om hulp

Het Chileense museum probeert de mummies uit het gebied nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen om geld en expertise aan te trekken om ze te kunnen conserveren.

Om te voorkomen dat de mummies langzaam als zwarte klodders slijm de wereldgeschiedenis uit sijpelen, zijn precies de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting nodig.