Home sapiens had seks met allerlei mensensoorten in de steentijd, maar of er ook liefde in het spel was, is niet bekend. 

© Shutterstock

Onze voorouders deden het met alles op twee benen

Uit nieuw onderzoek van de menselijke genen blijkt dat velen van ons DNA-resten hebben van uitgestorven, onbekende mensensoorten.

2 augustus 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

De vroege Homo sapiens had seks met zeker vier andere mensensoorten tijdens de migratie uit Afrika omstreeks 70.000 v.Chr.  

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Adelaide. Door DNA van mensen over de hele wereld te analyseren, ontdekten de onderzoekers dat ons DNA sporen bevat van meerdere uitgestorven mensensoorten en hoe deze vermenging plaatsvond. 

Seks met onbekende soorten

Twee van deze groepen, de Neanderthalers en de Denisovamens uit Azië, waren al bekend, maar de wetenschappers hebben ook DNA-resten van twee onbekende mensensoorten aangetroffen. Een daarvan leefde in Zuid-Azië, en de tweede op het Indonesische eiland Flores. Het gaat echter niet om Homo floresiensis, waarvan ook sporen zijn gevonden op Flores. Omdat verder niets bekend is over deze twee soorten, hebben ze voorlopig de aanduiding Uitgestorven Hominide 1 en 2 gekregen.

‘Op de eilanden van Zuidoost-Azië was het een drukte van belang toen wat we moderne mensen noemen er aankwamen. Er leefden zeker drie andere mensensoorten in het gebied, en onze voorouders mengden zich met hen voordat de andere soorten uitstierven,’ zegt Dr. João Teixeira, lid van het onderzoeksteam.

Op de wereldkaart kun je de route van Homo sapiens vanuit Afrika volgen.

"

Homo sapiens verdrong de anderen

De mensensoorten van Azië hadden duizenden jaren geïsoleerd geleefd toen onze voorouders arriveerden. Uit onderzoek blijkt dat de komst van Homo sapiens in een nieuw gebied er vaak snel toe leidde dat de andere mensensoorten uitstierven of verdwenen. 

Waarom ‘won’ Homo sapiens?

  • Dankzij de omvangrijke kleine hersenen kon hij werktuigen maken en gebruiken.
  • Een licht lichaam heeft minder energie nodig.
  • Door goede sociale eigenschappen ontstonden hechte gemeenschappen.

Bekijk ook ...