Nieuws: Eerste Britten hadden donkere huid en zwart haar

Uit nieuw onderzoek van een 10.000 jaar oude schedel blijkt dat de eerste Britten er heel anders uitzagen dan tot nog toe werd aangenomen.

In 1903 werd de Cheddar Man gevonden in een grot in de kloof Cheddar Gorge nabij Somerset in Zuidwest-Engeland. Hij stierf een gewelddadige dood en had mogelijk een infectie aan de rechterkant van zijn hoofd. De Cheddar Man behoorde tot een volk dat circa 14.000 jaar geleden naar Europa kwam.

© Trustees of The Natural History Museum, Londen

Uit DNA-analyses van het oudste complete menselijke skelet van Groot-Brittannië, de zogeheten ‘Cheddar Man’, blijkt dat de 10.000 jaar oude man uit de steentijd een donkere huid, zwarte krullen en blauwe ogen had.

Dat is baanbrekend nieuws, want tot nog toe werd de Cheddar Man voorgesteld als wit en blond. De analyses zijn uitgevoerd door onderzoekers van het Natural History Museum in Londen en het University College London.

De onderzoekers boorden een gat van 2 millimeter in de kwetsbare schedel van de Cheddar Man en konden zo een paar milligram botpoeder uit het binnenste oorbotje verzamelen. Op basis daarvan waren ze in staat het genoom volledig in kaart te brengen.

3D-scans onthullen donkere tint

Met het genoom en 3D-scans van de schedel, konden de onderzoekers de gezichtsvorm van de Cheddar Man reconstrueren, die een donkere huid bleek te hebben.

Het huidskleurresultaat komt overeen met ander onderzoek, dat erop duidt dat de lichte, Noord-Europese huid pas 6000 tot 10.000 jaar geleden ontstond. Een lichte huid maakt namelijk makkelijker vitamine D aan op basis van zonlicht dan een donkere huid.

Toen de Europeanen in deze periode overgingen van jager-verzamelaars naar boeren, raakten ze hun primaire bron van vitamine D kwijt, namelijk wilde dieren en vis. Maar doordat hun huid steeds lichter werd, konden ze geleidelijk ook steeds beter vitamine D uit zonlicht halen.

Klik op de afbeelding en ga op ontdekkingstocht in het 3D-model van het hoofd van de Cheddar Man.