Nieuwe scantechnologie brengt onderaardse kerk aan het licht

Met behulp van kosmische deeltjes heeft een Russisch team een mysterieuze, beschermde structuur onderzocht. De onderzoekers denken de oudste kerk van het land te hebben gevonden.

De mysterieuze structuur gezien vanuit de open koepel die boven de grond uitsteekt.

Russische onderzoekers hebben mogelijk de oudste kerk van het land gevonden onder de Naryn Kala-vesting in Derbent in het zuidwesten van Rusland.

Het gaat om een verborgen kelder die niet toegankelijk is omdat de hele vesting op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Meten met kosmische straling

Om de ruimte te onderzoeken moesten de wetenschappers een techniek gebruiken die muontomografie wordt genoemd. Daarbij worden de subatomaire muonen in kaart gebracht die ontstaan wanneer kosmische straling de aarde treft.

Nucleaire emulsieplaten die de deeltjes kunnen opvangen, werden de ruimte in gehesen, en na twee maanden konden de onderzoekers zien hoeveel muonen er doorheen gegaan zijn en waar ze worden geabsorbeerd en afgebogen. Op basis van deze metingen werd een 3D-beeld van de structuur van de ruimte gemaakt.

‘Het is een bijzonder gebouw. Het heeft de vorm van een kruis dat nauwkeurig op de vier windrichtingen is geörienteerd,’ legt natuurkundige Natalja Poloechina uit.

Uit de scans blijkt dat het gebouw 11 meter hoog en 13 tot 15 meter lang moet zijn.

Voormalige watertank

De kelder is vermoedelijk omstreeks het jaar 300 gebouwd, waarmee het verreweg de oudste kerk van Rusland zou zijn.

Volgens 17e- en 18e-eeuwse bronnen diende de ruimte als watertank, maar vanwege de kruisvorm denken de onderzoekers dat hij gebouwd is als kerk. Deze vorm is heel gebruikelijk bij vroege christelijke kerken.