De cederbossen in Libanon verdwenen door de irrigatiesystemen.

Nieuw boek onthult betekenis wiskunde

Machtige beschavingen in Egypte, China en het Indusdal pasten geavanceerde wiskunde toe.

27 januari 2010

In zijn nieuwe boek gaat de historicus Richard G. Olson dieper in op de kennis achter de meest indrukwekkende technologische en bouwkundige werken uit de oudheid.
Olson beargumenteert waarom de bouwers van de reusachtige piramides in Egypte een grondige kennis van wiskunde en geometrie moeten hebben gehad.

De berekeningen van de Egyptenaren werden uitgevoerd met een cijfersysteem waarbij de cijfers 1, 100, 1000, 10.000 enz. ieder een teken voorstelden. Het getal 1 was een I, 10 een omgekeerde U, 100 leek op een gespiegelde 9 en 1000 op een abstracte lotusbloem.

Het teken met de hoogste waarde werd boven het teken geplaatst met een lagere waarde. 2009 schreven ze dus als twee lotusbloemen met negen streepjes eronder.

Irrigatie onderschat

Maar ook de meest geavanceerde culturen gingen wel eens in de fout. Libanon was ooit één weelderig cederbos, maar Olson is van mening dat irrigatie de oorzaak is geweest van het grotendeels verdwijnen van de bossen. De bouwers van weleer wisten niet welke gevolgen irrigatie zou hebben voor de grondwaterspiegel. Nu zijn er nog maar een paar kleine cederbossen over.

In 'Technology and Science in Ancient Civilizations' komen vrijwel alle oude beschavingen aan bod.

Uitgever: Praeger
Prijs: $ 40
328 pagina's

Bekijk ook ...