Newton-werk geveild voor 3,5 miljoen euro

Een eerste editie van Isaac Newtons hoofdwerk Principia Mathematica is in New York geveild als het duurste wetenschappelijke boek ter wereld.

Hij stond al bekend als een van de grootste wetenschappers uit de geschiedenis, en nu is een eerste editie van Sir Isaac Newtons hoofdwerk verkocht als het duurste wetenschappelijke werk ooit.

© Enoch Seeman (1694-1744)

Een eerste editie van Isaac Newtons hoofdwerk, Principia, is verkocht als het duurste wetenschappelijke drukwerk ooit.

Op 3,7 miljoen dollar – meer dan 3,5 miljoen euro – werd het boek in geitenleren omslag afgehamerd bij het veilinghuis Christies in New York.

Dat is ongeveer drie keer zo veel als werd verwacht.

Klein boek dat de wereld veranderde

In Principia – voluit Philosophiae Naturalis Principia Mathematica – zette Newton voor het eerst zijn wetten uiteen voor onder meer de zwaartekracht en het bewegen van lichamen.

Het werk verscheen op 5 juli 1687 en wordt geroemd als een van de belangrijkste wetenschappelijke werken ooit.

Zo noemde Albert Einstein het boek 'de grootste intellectuele stap die één man ooit heeft gezet'.

Formulering van de zwaartekrachtwet

De Engelse astronoom, wiskundige en natuurkundige Isaac Newton leefde van 1643 tot 1727 en wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste wetenschappers uit de geschiedenis.

Hij heeft verschillende natuurwetten opgesteld die nu nog de hoeksteen van de natuurkunde vormen, en is vermoedelijk het meest bekend van het verhaal van een appel die – misschien, maar misschien ook niet – op zijn hoofd viel en hem tot de gravitatiewet of de wet van de zwaartekracht geïnspireerd zou hebben.

Anonieme koper – en verkoper

Voor de tweede keer in 47 jaar heeft iemand een eerste editie van Principia gekocht.

Een versie die aan koning Jacobus II van Engeland werd geschonken, wisselde in 2013 van eigenaar voor een slordige 2,5 miljoen dollar.

De leergierige – en rijke – koper wil anoniem blijven. Net als de verkoper, overigens.