Berinnen likken hun jongen, zodat de ongedefinieerde vleesklompjes een berenvorm en ogen krijgen.

Middeleeuwse zoölogen sloegen er een slag naar

Spinnen zijn luchtworden, leeuwen zijn bang voor witte hanen en hyena's kunnen van geslacht veranderen. Uit de middeleeuwse boeken over dieren blijkt dat de zoölogen er vaak maar een slag naar sloegen.

Middeleeuwse dierenexperts hadden veel dieren nog nooit gezien

In de middeleeuwen had elke zichzelf respecterende boekenverzamelaar minimaal één boek over dieren, de zogenoemde bestiaria. Hier stonden echte dieren zoals leeuwen, giraffen en beren naast fabeldieren zoals griffioenen, eenhoorns en draken. En als je goed leest, merk je al snel dat de meeste van deze 'zoölogen' de dieren die ze beschrijven nog nooit hadden gezien.

Hyena's kunnen van geslacht veranderen


Net als bij veel andere dieren, gingen er over de hyena de wildste en ongeloofwaardigste verhalen rond. Deze opslagwerken beweerden bijvoorbeeld dat de hyena van geslacht kon wisselen als dat nodig was. Het is moeilijk om het verschil te zien tussen mannetjes- en vrouwtjeshyena's, maar het misverstand is waarschijnlijk ontstaan doordat gevlekte vrouwtjeshyena's een heel grote clitoris hebben, die een uitwendig geboortekanaal bevat en die lijkt op een penis. Als het vrouwtje bevalt, gaat het jong door de inwendige baarmoederhals en verder door de verlengde clitoris.

Ontdek meer Middeleeuwse dieren


De dierenexperts dachten ook dat een kikker die op het land leeft, zou sterven als hij getroffen zou worden door een regendruppel. Dat een egel zijn stekels gebruikt om vruchten aan vast te prikken om ze vervolgens mee te nemen naar zijn jongen. Dat spinnen luchtslangen waren en dat leeuwen bang waren voor witte hanen. Lees meer absurde verhalen over de zoölogen uit de middeleeuwen in Historia 2/2015.


Bekijk ook ...