Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen uit Polynesië ongeveer 800 jaar geleden contact legden met mensen uit Zuid-Amerika.
Een team wetenschappers van Stanford University in de Verenigde Staten heeft een groot DNA-onderzoek uitgevoerd onder inwoners van Polynesië en Zuid-Amerika. Het doel was om uit te vinden wanneer het eerste contact tussen deze groepen, op of rond de Stille Oceaan, plaatsvond.

Thor Heyerdahl beweerde meer dan 70 jaar geleden dat indianen van Zuid-Amerika naar Polynesië waren gevaren.
Het team verzamelde DNA van 807 mensen uit 17 bevolkingsgroepen in de Stille Oceaan en DNA van 15 verschillende indianenstammen in Zuid-Amerika.
Door het DNA van deze groepen met elkaar te vergelijken, kwamen ze erachter dat een specifieke DNA-sequentie van de Zenú-stam uit Colombia ook op meerdere plaatsen in Polynesië voorkomt.




DNA onthult oude vaarroutes
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat mensen uit Zuid-Amerika en Polynesië al in de middeleeuwen contact met elkaar hadden.
Magellaan stak niet als eerste de Stille Oceaan over
Dankzij DNA-onderzoek ontdekten wetenschappers van de Stanford University dat mensen die rond 1150 op de zuidelijke Marquesaseilanden woonden, zowel Polynesische als Zuid-Amerikaanse voorouders hadden.
Paaseiland kwam pas later
Het eiland Rapa Nui – ook wel bekend als Paaseiland – ligt het dichtst bij Zuid-Amerika. Toch bereikten mensen van gezamenlijke Polynesische en indiaanse afkomst dit eiland pas rond 1350, aldus de wetenschappers.
Noor had gelijk
Door van Peru naar het eiland Raroia te varen – met het vaartuig Kon-Tiki, gemaakt van balsahout – probeerde Thor Heyerdahl in 1947 te bewijzen dat indianen uit Zuid-Amerika Polynesië hadden bereikt. Het nieuwe onderzoek wijst erop dat de Noor gelijk had.
Polynesiërs en indianen hadden seks in de middeleeuwen
Vervolgens probeerden de wetenschappers te onderzoeken wanneer mensen met DNA uit beide gebieden voor het eerst op de Polynesische eilanden woonden.
‘Al onze dateringsmethoden komen tot de dezelfde conclusie, namelijk de middeleeuwen rond 1200. Ruim voordat de Europeanen ten tonele verschenen,’ aldus Alexander Ioannidis, postdoc in de Biomedische datawetenschappen en tevens onderzoeksleider.
De wetenschappers hebben de verspreiding van het Polynesisch-indiaanse DNA in het Stille Oceaan-gebied in kaart gebracht, nadat de eerste mensen met het gecombineerde DNA rond 1150 opdoken op de zuidelijke Marquesaseilanden.
Alexander en zijn team kunnen echter nog niet zeggen waar de Polynesiërs en indianen elkaar hebben ontmoet.
In theorie kunnen de Polynesiërs naar Zuid-Amerika zijn gevaren, waar ze kinderen hebben gekregen met de Zenú en die vervolgens weer mee naar huis hebben genomen. Andersom kan een groep indianen ook naar Polynesië zijn gevaren en zich daar hebben gevestigd.