Mensen staken Stille Oceaan 300 jaar eerder over dan we dachten

De reis rond de wereld van Ferdinand Magellaan in 1521 wordt gezien als de eerste overtocht over de Stille Oceaan. Nieuw onderzoek haalt deze theorie echter onderuit.

De reis rond de wereld van Ferdinand Magellaan in 1521 wordt gezien als de eerste overtocht over de Stille Oceaan. Nieuw onderzoek haalt deze theorie echter onderuit.

914 collection/Imageselect

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen uit Polynesië ongeveer 800 jaar geleden contact legden met mensen uit Zuid-Amerika.

Een team wetenschappers van Stanford University in de Verenigde Staten heeft een groot DNA-onderzoek uitgevoerd onder inwoners van Polynesië en Zuid-Amerika. Het doel was om uit te vinden wanneer het eerste contact tussen deze groepen, op of rond de Stille Oceaan, plaatsvond.

Thor Heyerdahl beweerde meer dan 70 jaar geleden dat indianen van Zuid-Amerika naar Polynesië waren gevaren.

© Shutterstock

Het team verzamelde DNA van 807 mensen uit 17 bevolkingsgroepen in de Stille Oceaan en DNA van 15 verschillende indianenstammen in Zuid-Amerika.

Door het DNA van deze groepen met elkaar te vergelijken, kwamen ze erachter dat een specifieke DNA-sequentie van de Zenú-stam uit Colombia ook op meerdere plaatsen in Polynesië voorkomt.

Polynesiërs en indianen hadden seks in de middeleeuwen

Vervolgens probeerden de wetenschappers te onderzoeken wanneer mensen met DNA uit beide gebieden voor het eerst op de Polynesische eilanden woonden.

‘Al onze dateringsmethoden komen tot de dezelfde conclusie, namelijk de middeleeuwen rond 1200. Ruim voordat de Europeanen ten tonele verschenen,’ aldus Alexander Ioannidis, postdoc in de Biomedische datawetenschappen en tevens onderzoeksleider.

De wetenschappers hebben de verspreiding van het Polynesisch-indiaanse DNA in het Stille Oceaan-gebied in kaart gebracht, nadat de eerste mensen met het gecombineerde DNA rond 1150 opdoken op de zuidelijke Marquesaseilanden.

Alexander en zijn team kunnen echter nog niet zeggen waar de Polynesiërs en indianen elkaar hebben ontmoet.

In theorie kunnen de Polynesiërs naar Zuid-Amerika zijn gevaren, waar ze kinderen hebben gekregen met de Zenú en die vervolgens weer mee naar huis hebben genomen. Andersom kan een groep indianen ook naar Polynesië zijn gevaren en zich daar hebben gevestigd.