Kleine uitvinding met groot belang: Katrol gaf Grieken superkracht
Toen de Griekse wiskundige Archimedes een ingenieus takelsysteem ontwikkelde, kregen de bouwlustige Grieken een enorme impuls. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Lees alles over een van de grootste en meest over het hoofd geziene uitvinding: de katrol.

Takels bestaan uit touwen rond katrollen. Hoe meer katrollen, hoe makkelijker het wordt om dingen op te tillen.
Het Griekse schip Syracusia was niet zomaar een schuitje.
Met een laadvermogen van 1800 ton en ruimte voor 1942 passagiers was het een van de grootste schepen van de oudheid.
En door de decoraties van ivoor en marmer leek het wel een drijvend paleis.
Op het dek lag een mozaïek dat de hele Ilias uitbeeldde, het epische gedicht van Homerus, zo meldde de schrijver Athenaeus.
Maar het gloednieuwe schip was niet het enige wat de aandacht trok toen het rond 240 v.Chr. het droogdok van de Griekse stadstaat Syracuse op Sicilië verliet.
Het vaartuig werd in het water gehesen met behulp van een mechanisch toestel dat niemand ooit eerder had gezien.
Het apparaat, dat bestond uit een ingenieus systeem van touwen, katrollen en takels, werd bediend door één man: de uitvinder in hoogsteigen persoon, de wiskundige Archimedes.
Het grote schip ‘bewoog in een rechte lijn, en zo soepel alsof het in zee lag,’ schrijft de Griekse historicus Plutarchus vol verbazing.
Naar verluidt hees Archimedes het schip moeiteloos uit het dok, zonder dat het ging slingeren. Dat is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn, hoewel het mechanische toestel heel wat in zijn mars had.
De katrol, de uitvinding die Archimedes superkrachten gaf, zou niet alleen het oude Griekenland voor altijd veranderen, maar de hele wereld.