Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De mummies werden onderzocht door een team van deskundigen aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Wetenschap

Groenlandse mummies leden aan een hartkwaal

Op CT-scans van 500 jaar oude Inuit-mummies staan sporen van de dodelijkste aandoening op aarde: aderverkalking. Dat duidt erop dat de kwaal niet alleen het resultaat is van de ongezonde levenswijze van vandaag de dag.

Een internationaal team van artsen en antropologen heeft sporen van aderverkalking gevonden bij vijf Groenlandse Inuit-mummies.

De Inuit stammen uit de 16e eeuw en zijn gemummificeerd als gevolg van de lage luchtvochtigheid en temperatuur op Groenland – ze zijn als het ware gevriesdroogd. Een speciale CT-scan van alle vijf duidt op verkalking van de 500 jaar oude bloedvaten.

‘Dit is heel anders dan wanneer je een mens scant. Alle organen zijn afgebroken,’ aldus specialist in hart- en vaatziekten Ron Blankstein.

Aderverkalking doodt miljoenen

Vandaag de dag is aderverkalking de grootste doodsoorzaak in de westerse wereld. De aandoening ontstaat wanneer cholesterol en andere vetstoffen zich afzetten in de bloedvaten. Daardoor verslechtert de bloeddoorstroming en kunnen er bloedpropjes ontstaan.

Aderverkalking wordt beschouwd als een levensstijlziekte die vooral het gevolg is van vet eten en roken. Maar de afgelopen jaren wijzen CT-scans van onder meer Egyptische farao’s en Mongoolse nomaden uit de 15e eeuw uit dat de mens er al duizenden jaren door geplaagd wordt.

Nieuwe kijk op oude aandoening

De Groenlandse Inuit zijn vooral interessant voor het onderzoek omdat hun voedsel hoofdzakelijk bestond uit vis, wat het risico op hart- en vaatziekten juist gering maakt.

Dat de mummies toch tekenen van aderverkalking vertonen is verrassend, maar een voor de hand liggende oorzaak is dat ze waren blootgesteld aan zware rook in hun krappe hutten en iglo’s.

Lees ook:

Galilei
Wetenschap

Astronoom daagde Gods hemel uit

19 minuten
Wetenschap

Freud bouwde zijn carrière op penisnijd

11 minuten
Geneeskunde

Daarom droegen pestmeesters een spits masker

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg