Groenlandse mummies leden aan een hartkwaal
Op CT-scans van 500 jaar oude Inuit-mummies staan sporen van de dodelijkste aandoening op aarde: aderverkalking. Dat duidt erop dat de kwaal niet alleen het resultaat is van de ongezonde levenswijze van vandaag de dag.

De mummies werden onderzocht door een team van deskundigen aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston.
Een internationaal team van artsen en antropologen heeft sporen van aderverkalking gevonden bij vijf Groenlandse Inuit-mummies.
De Inuit stammen uit de 16e eeuw en zijn gemummificeerd als gevolg van de lage luchtvochtigheid en temperatuur op Groenland – ze zijn als het ware gevriesdroogd. Een speciale CT-scan van alle vijf duidt op verkalking van de 500 jaar oude bloedvaten.
‘Dit is heel anders dan wanneer je een mens scant. Alle organen zijn afgebroken,’ aldus specialist in hart- en vaatziekten Ron Blankstein.
Aderverkalking doodt miljoenen
Vandaag de dag is aderverkalking de grootste doodsoorzaak in de westerse wereld. De aandoening ontstaat wanneer cholesterol en andere vetstoffen zich afzetten in de bloedvaten. Daardoor verslechtert de bloeddoorstroming en kunnen er bloedpropjes ontstaan.
Aderverkalking wordt beschouwd als een levensstijlziekte die vooral het gevolg is van vet eten en roken. Maar de afgelopen jaren wijzen CT-scans van onder meer Egyptische farao’s en Mongoolse nomaden uit de 15e eeuw uit dat de mens er al duizenden jaren door geplaagd wordt.
Nieuwe kijk op oude aandoening
De Groenlandse Inuit zijn vooral interessant voor het onderzoek omdat hun voedsel hoofdzakelijk bestond uit vis, wat het risico op hart- en vaatziekten juist gering maakt.
Dat de mummies toch tekenen van aderverkalking vertonen is verrassend, maar een voor de hand liggende oorzaak is dat ze waren blootgesteld aan zware rook in hun krappe hutten en iglo’s.