Shutterstock

Pest verspreidde zich 300 jaar later nog sneller

Een omvangrijke studie uit Engeland wijst uit dat de pest na de middeleeuwen welig tierde in Londen.

Een groep wetenschappers van de McMaster University in Canada concludeert in een onderzoek dat de pestuitbraak in de Engelse hoofdstad Londen zich in de 17e eeuw circa vier keer sneller verspreidde dan in de 14e eeuw, toen de pest het land voor het eerst aandeed.

Het team, dat bestaat uit statistici, biologen en genetici, onderzocht drie soorten schriftelijke bronnen:

Persoonlijke testamenten, kerkelijke registers en de officiële overlijdensstatistieken van de autoriteiten in Londen.

Pest werd miljoenen mensen fataal

Testamenten laten snellere verspreiding zien

Tot 1538 werden er geen officiële sterftecijfers geregistreerd in Londen. Om erachter te komen hoe snel de ziekte zich in de 14e eeuw verspreidde, vergeleken de onderzoekers het aantal geregistreerde sterfgevallen tijdens de pestuitbraken in de 17e eeuw met het aantal opgetekende testamenten.

Die twee getallen kwamen met elkaar overeen. Toen de onderzoekers vervolgens keken naar de stijging in het aantal testamenten in de 14e eeuw, was het resultaat duidelijk:

In de 14e eeuw verdubbelde het besmettingscijfer in Londen in 43 dagen, terwijl de verdubbelingstijd in de 17e eeuw op slechts 11 dagen lag.

De onderzoekers schatten dat een hogere bevolkingsdichtheid in Londen, slechtere leefomstandigheden en een kouder klimaat bepalend waren voor de snellere verspreiding.