Rome: de stad wordt omringd door moeras, en kampt sinds de stichting elke zomer met een hevige, dodelijke malaria-epidemie. Tot 1630, wanneer jezuiëten een effectief middel tegen de ziekte vinden, ontvluchten alle Romeinen die het zich kunnen veroorloven in de warmste maanden van het jaar de stad.

Malaria was de plaag van Europa

Vroeger werd Europa elke zomer geteisterd door moeraskoorts of malaria. Maar de indianen die aan de voet van het Andesgebergte in Peru leefden, hadden er een effectief middel tegen.

26 augustus 2014

Malaria hield huis van Rome tot Londen

Tegenwoordig is malaria een tropenziekte, maar tot het einde van de 19e eeuw kwam de dodelijke moeraskoorts in heel Europa veel voor.

Zo had Rome het in de middeleeuwen en de renaissance zwaar te verduren. De stad was omringd door moeras en werd elke zomer geteisterd door een geheimzinnige koorts. De Romeinen zochten de oorzaak in giftige moerasdampen, maar in werkelijkheid werd de ziekte verspreid door de vele malariamuggen in de omgeving.

Ook in het vochtige Londen stierven jaarlijks 5000 inwoners aan de 'koude koorts', onder wie de staatsman Oliver Cromwell in 1658.

Boombast uit Peru overwint malaria

De oplossing voor de malariasterfte werd gevonden in Zuid-Amerika. In de 17e eeuw stuurden Italiaanse jezuïeten in Peru de bast van een bepaald soort boom, die de indianen gebruikten tegen koorts, naar Europa. De bast bevatte kinine, dat een effectief middel tegen malaria bleek.

Lees meer over malaria


Tegenwoordig is malaria in Europa zo goed als uitgeroeid. Lees het volledige artikel uit de Historia nr. 7/2014 over het indianenmedicijn dat Europa redde van de malariadood.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...