Lachgas of ether: een felle strijd tussen tandartsen
Horace Wells ontdekte dat lachgas verdovend werkt. Eeuwige roem lag in het verschiet – tot een mislukte proef en een ex-partner roet in het eten gooiden.

De eerste proeven met lachgas en ether werden door veel nieuwsgierige artsen bijgewoond.
Het publiek kon zijn ogen niet geloven. Volwassen mannen buitelden over het toneel en waren hun remmingen kwijt – precies zoals de advertentie in de lokale krant van het Amerikaanse Hartford beloofd had.
Alle 10 de euforische proefkonijnen hadden een dosis distikstofoxide – beter bekend als lachgas – geïnhaleerd. De man achter de show was een oud-student geneeskunde, die volle zalen trok met zijn rondtrekkende lachgas-voorstelling.
Deze dag, 10 december 1844, zou hem nog lang heugen. Een van de deelnemers, Sam Cooley, liep tegen een zware houten bank op, maar hij leek er niets van te merken. Pas toen de werking van het gas afnam en hij ging zitten, voelde hij dat zijn knie pijn deed.
De man die naast hem zat, de plaatselijke tandarts Horace Wells, zag dat de broek van Cooley rood kleurde van het bloed.
‘Je moet je gestoten hebben, zei Wells tegen Cooley, die antwoordde dat hij er in zijn roes niets van gemerkt had. Toen hij dat hoorde, kreeg de tandarts een lumineus idee.
Lachgas zou operaties revolutioneren
De ambitieuze, gerespecteerde Horace Wells was altijd op zoek naar nieuwe uitvindingen voor zijn praktijk. Maar het grootste probleem dat alle medici in 1844 hadden, had hij nog niet opgelost: de pijnstillers die er gebruikt werden, hadden nauwelijks effect.
De patiënten schreeuwden het uit van de pijn en gingen er regelmatig vandoor tijdens een behandeling. In de ziekenhuizen was het nog erger: sterke mannen moesten de patiënten vasthouden op de operatietafel, terwijl hun gekrijs door merg en been ging.
Aan al dit leed kon lachgas voor eens en voor altijd een eind maken, zo dacht Horace Wells. Zijn verwachtingen waren hooggespannen, en hij sloeg meteen aan het testen.
Maar Wells wist niet dat de tandarts William Morton, zijn vroegere leerling en partner, ook op zoek was naar een nieuwe manier van verdoven. Als hij de eerste was die daarin slaagde, zou hem alle eer ten deel vallen.