De 5 bizarste ziekte-uitbraken ooit

Door een aflevering van Pokémon belandden 700 Japanse kinderen in het ziekenhuis en een ziekelijke lachepidemie verspreidde zich over 14 Tanzaniaanse scholen. Dit zijn de bizarste ziekte-uitbraken ooit.

De lachziekte. Dansziekte. Meteoorziekte. Zombieziekte. En Pokémonziekte. Ja, ze bestaan echt allemaal!

1. Lachziekte sloot 14 scholen

UITBRAAK: Wat eerst op onschuldig gegiechel op een schoolplein leek, ontwikkelde zich in januari 1962 tot een raadselachtige lachepidemie in Tanzania.

De eerste gevallen ontstonden in een klein dorpsschooltje, waar drie meisjes ineens onbedaarlijk, abrupt en meerdere uren achter elkaar moesten lachen.

Hun lach was besmettelijk en na korte tijd waren bijna 100 leerlingen van de school het slachtoffer van deze lachziekte, waardoor de school tijdelijk moest sluiten.

De epidemie verspreidde zich over circa 1000 personen en totaal 14 scholen moesten door de hysterische lachziekte tijdelijk sluiten.

OORZAAK: De beste verklaring die onderzoekers voor deze lachepidemie hebben, is dat de kinderen gestrest waren. De school waar de epidemie als eerste uitbrak, was een zeer strenge kostschool en het hele gebied eromheen maakte in de jaren voor de lachziekte veel instabiliteit mee.

2. 700 kinderen in het ziekenhuis door tekenfilm

Video

WAARSCHUWING: Dit is het clipje waarvan onderzoekers denken dat het epileptische aanvallen veroorzaakt.

UITBRAAK: Een aflevering van de serie Pokémon zorgde er in 1997 voor dat bijna 700 Japanse kinderen met spoed in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. De kinderen kronkelden, schokten en vielen flauw tijdens een hevige aanval.

OORZAAK: De aanvallen werden waarschijnlijk veroorzaakt door de lichteffecten in de tekenfilm.

De serie combineert twee gebruikelijke tekenfilmtechnieken, die frequenties uitzenden waarvan deskundigen denken dat ze zogeheten optisch gestimuleerde epilepsie kunnen veroorzaken.

Eén scène toont bijvoorbeeld een sterk verlichte explosie die rood en blauw flikkert.

3. Hersenziekte veranderde duizenden in levende doden

Versteende lichamen werden aan het begin van de 20e eeuw binnengebracht bij machteloze neurologen. Deze patiënten bleven jarenlang zo liggen.

UITBRAAK: In de jaren 1920 raasde er een raadselachtige ziekte over grote delen van de wereld.

De zieken gedroegen zich volledig onvoorspelbaar. Sommigen beefden, anderen sprongen rond als wilde dieren en velen gleden in een diepe slaap, die aan de dood deed denken en die soms tientallen jaren duurde.

OORZAAK: Artsen wisten dat de ziekte de hersenen aantastte, maar ze hadden er geen remedie tegen.

Pas in 1969 lukte het de Britse neuroloog Oliver Sacks om een hele afdeling zieken te wekken, die al 40 jaar onbeweeglijk in bed hadden gelegen.

Hij gaf de patiënten levadopa, wat op dat moment een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson was.

De patiënten dansten van vreugde, maar om onbekende redenen nam de werking van het medicijn af en na drie weken gleden zij weer terug in hun op de dood lijkende slaaptoestand.

Artsen hebben nog steeds geen remedie gevonden tegen de ziekte die bekend staat als Encephalitis lethargica.

4. Historische dansziekte leidde tot hartaanval

UITBRAAK: In een klein straatje in Straatsburg begon mevrouw Troffea in 1518 lang en aanhoudend te dansen.

Mevrouw Troffea was niet te stuiten en danste naar verluidt bijna zes dagen achter elkaar.

Toen ze eindelijk ophield, had de dans zich verspreid. Na een week dansten ongeveer 40 mensen oncontroleerbaar rond op straat en na een maand waren er 400 dansers in beweging, waarvan er meerdere door uitputting, een hartaanval of beroerte overleden.

OORZAAK: Veel historische documenten beschrijven de besmettelijke dans die onderzoekers vandaag de dag wijten aan een voedselvergiftiging door psychedelische paddenstoelen of een massapsychose.

5. Stenen uit de ruimte maakten dorp ziek

Een fragment van de Carancas-meteoriet, die een ziekte over Peru bracht. De dobbelsteen links laat de kubieke centimeters zien.

UITBRAAK: Op een nacht in september 2007 sloeg een meteoriet in in de grond bij de stad Carancas in Peru. De steen veroorzaakte niet alleen een oorverdovende knal en een enorme krater in de grond.

In de dagen na de inslag berichtte de overheid in Peru dat circa 200 bewoners last hadden gekregen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en dat zij moesten overgeven nadat ze de krater hadden bezocht.

OORZAAK: De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. Sommigen denken dat er vanuit de ondergrond van de krater giftige arsenicumdampen vrijkwamen, maar anderen denken dat de meteoriet giftige stoffen afgaf.