Chirurg doodde drie mensen tijdens één operatie

Chirurg Robert Liston werkte snel, wat een voordeel was in een tijd waarin meestal niet werd verdoofd – maar zijn snelle mes was niet ongevaarlijk.

Robert Liston had vaak veel publiek bij zijn operaties.

© Wellcome Collection & Science Museum, London

Voor de Schot Robert Liston, die chirurg was van 1818 tot 1847, was één ding het belangrijkste tijdens een operatie – snelheid. Liston liet altijd een assistent de tijd opnemen tijdens een ingreep, en kon ledematen afzetten in minder dan een minuut.

De snelle chirurg maakte er een hele show van, maar dat werd hem vergeven, want in een tijd waarin er nauwelijks verdoofd werd, was snelheid niet de slechtste eigenschap.

Listons operaties trokken veel publiek, en hij stond dan ook graag in de schijnwerpers. Voordat hij het mes in de patiënt zette, zou hij steevast gezegd hebben: ‘Houd de tijd bij, gentlemen. Houd de tijd bij.’ Hij had zelfs een assistent die ervoor zorgde dat de tijd werd opgenomen.

Listons snelle mes was echter niet ongevaarlijk. Toen hij bijvoorbeeld eens een been moest afzetten, nam hij in zijn geestdrift een paar testikels mee.

Chirurg Robert Liston stond bekend als ‘het snelste mes van West End’ omdat hij een been kon afzetten in nog geen drie minuten.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Beenamputatie kostte geneesheer het leven

Maar het liep helemaal uit de hand toen hij bij een andere patiënt een been moest amputeren.

Eerst sneed Liston per ongeluk de vingers van de assistent af die de patiënt vast moest houden, en later, toen hij van instrumenten moest wisselen, zette hij het mes in de doktersjas van een oudere geneesheer die de operatie bijwoonde.

De geneesheer liep geen verwonding op, maar schrok zo dat hij een hartaanval kreeg en ter plekke dood neerviel. Na de operatie raakten de wonden van de patiënt en de assistent ontstoken, en enkele dagen later overleden ook zij.