Beroemde schimmel verkocht voor gigantisch bedrag

Een schimmeltje werd in 1928 bij toeval de voorloper van de penicilline. Vorige week werd hij verkocht voor 14.000 euro.

De schimmel heeft een diameter van 53 millimeter en is verkocht voor een duizelingwekkende 14.000 euro.

© Bonhams

Een oude klodder schimmel is nou niet direct iets waar je een vermogen voor zou neertellen.

Toch werd een schimmel met een diameter van 5,3 cm vorige week verkocht voor 14.000 euro.

Maar de verkochte schimmel heeft dan ook een bijzondere geschiedenis: hij is 90 jaar oud, heeft miljoenen levens gered en een Nobelprijs opgeleverd.

Geen schijn van kans voor stafylokokken

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Schotse bioloog Alexander Fleming als legerarts uitgezonden. Keer op keer zag hij soldaten sterven aan simpele infecties. Hij droomde ervan een kuur te vinden die de bacteriën zou doden.

Tien jaar later kwam zijn droom uit toen een schaaltje met stafylokokbacteriën in zijn laboratorium bij toeval beschimmeld raakte.

Alexander Fleming ontdekte dat de schimmel de stafylokokbacteriën had verjaagd, en dat was het startschot voor de ontwikkeling van de penicilline.

In 1945 kreeg Alexander Fleming samen met Ernst Boris Chain en Howard Walter Florey van Oxford University de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn ontdekking.

Schimmels werden cadeau gedaan

De schimmel, die nu in handen is van een anonieme koper, wordt bewaard in een rond glazen schaaltje dat Alexander Fleming heeft gesigneerd.

'De schimmel die voor het eerst tot penicilline leidde,' heeft hij eraan toegevoegd.

Of het schimmeltje echt zo uniek is, is echter niet zeker. Er gaan namelijk geruchten dat Alexander Flemming meerdere monsters van zijn oorspronkelijke schimmel maakte en die cadeau deed aan onder andere Winston Churchill en paus Pius XII.