Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Albert Einstein

© Shutterstock
Wetenschap

Einstein: ‘Chinezen zijn stompzinnig volk’

Uit een analyse van de reisdagboeken van Albert Einstein blijkt dat de wereldberoemde wetenschapper er vooroordelen over Aziaten op nahield.

Na de publicatie van de privéreisdagboeken van Albert Einstein is er in de westerse wereld veel opschudding ontstaan. Uit de teksten blijkt namelijk dat de wereldberoemde wetenschapper er flinke vooroordelen op nahield over Aziaten, met name Chinezen.

Chinezen zijn een stompzinnig volk

Tussen oktober 1922 en maart 1923 maakte Einstein een rondreis door Azië. Hij maakte een aantal negatieve aantekeningen over de mensen die hij er tegenkwam. Zo noteerde hij in zijn dagboek dat de Chinezen een ‘vuil en stompzinnig volk’ waren. ‘Het zou zonde zijn als de Chinezen alle andere rassen verdringen. Voor ons is dat een onuitsprekelijk trieste gedachte.’

Kinderen zijn geestloos

Daarnaast viel het hem op dat de Chinezen op hun hurken zaten tijdens het eten, ‘zoals Europeanen zich ontlasten in het bos’. Chinese kinderen noemde hij ‘geestloos’. De uitspraken staan in schril contrast met het bestaande beeld van de natuurkundige, die juist bekendstond als een bestrijder van racisme.

De publicatie heeft tot veel discussie geleid over de vraag of de wetenschapper zelf racistische opvattingen had en of je historische personen wel langs een moderne morele meetlat kunt leggen. De boeken zijn uitgegeven onder de titel The Travel Diaries of Albert Einstein.

Einstein wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers van de 20e eeuw. In 1915 publiceerde hij zijn relativiteitstheorie, die onder meer onregelmatigheden in de baan van de planeet Mercurius verklaart.

Lees ook:

Wetenschap

Albert Einstein raapte peuken op

2 minuten
Wetenschap

Newton-werk geveild voor 3,5 miljoen euro

2 minuten
Galilei
Wetenschap

Astronoom daagde Gods hemel uit

19 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg