NEFU
Bevroren beer Siberië

Duizenden jaren oude beer gevonden in Siberië

Russische biologen en celonderzoekers hebben een 3500 jaar oude bruine beer bestudeerd die in Siberië bevroren is gevonden. Hij is zo goed bewaard dat hij mogelijk door klonen weer tot leven kan worden gewekt.

In 2020 was een groep rendierjagers op jacht op het eiland Groot-Ljachovski ten noorden van Siberië, Rusland. Door de klimaatverandering van de laatste jaren is veel ijs in dit gebied gaan smelten, en daaruit kwam een stijfbevroren beer tevoorschijn, die er verdacht oud uitzag.

Nu zijn biologen en experts van het Mammoetuseum in Jakoetsk bezig om de beer te onderzoeken. Tot dusver hebben ze geconcludeerd dat het dier wel 3460 jaar oud is.

‘Deze vondst is absoluut uniek – het eerste volkomen intacte lijf van een bruine beer uit de oudheid,’ zegt Maksim Tsjeprasov, hoofd van het laboratorium van het museum.

VIDEO: De 3500 jaar oude bruine beer wordt onderzocht

Video

Beer moet weer tot leven komen

DNA-analyse van de extreem goed bewaarde beer laat zien dat hij weinig verschilt van de bruine beren die nu in dit deel van Siberië leven.

Hoezeer de beer precies leek op beren van nu, zullen we mogelijk in de toekomst ontdekken. Want omdat het dier zo goed bewaard is, hopen onderzoekers dat het in de toekomst kan worden gekloond. Als dat lukt, is de beer het eerste gekloonde dier uit de oudheid.

‘Ik weet zeker dat we binnenkort kunnen beginnen met het kweken van de monsters. En als we eenmaal levende cellen hebben gemaakt, is dat een historische doorbraak voor de studie van prehistorische dieren,’ aldus celonderzoeker Hwang Woo-Suk, die deel uitmaakt van het team dat de beer onderzoekt.

Bevroren beer Siberië

De jagers die de beer vonden, dachten eerst dat hij recent was gestorven. Maar ze zaten er een paar duizend jaar naast.

© NEFU