Charles Darwin

Dief brengt gestolen notitieboeken Darwin terug

20 jaar lang waren de notitieboekjes van Darwin vermist. Na een oproep van Cambridge University heeft de dief ze teruggebracht.

Rond Pasen werd een roze cadeauverpakking achtergelaten op de grond bij een kantoor van de bibliotheek van Cambridge University. Toen een medewerker het pakje nader bekeek, bleek het een bruine envelop te bevatten met de getypte tekst:

‘Aan de bibliothecaris – vrolijk Pasen – X.’

In de envelop zaten twee bijzondere paaseitjes: de originele notitieboekjes van Charles Darwin, die meer dan 20 jaar geleden verdwenen.

De waardevolle boekjes bevatten belangrijke aantekeningen over de evolutietheorie.

De dief bracht de notitieboekjes terug in een roze cadeauverpakking, een bruine envelop en de originele doosjes van de bibliotheek.

© Cambridge University

‘Ik was kapot toen ik hoorde dat ze gestolen waren, en ik ben ontzettend blij dat ze weer terug zijn,’ zegt bibliothecaris dr. Jessica Gardner.

Diefstal leidde tot opgevoerde beveiliging

De notitieboekjes bevatten onder meer Darwins oorspronkelijke tekening van de ‘levensboom’.

Toen de diefstal werd ontdekt, voerde Cambridge University de beveiliging stevig op.

Zo beschikt de bibliotheek nu over een speciale beveiligde ruimte en nieuwe, aangepaste leeszalen. ‘Bewakingscamera’s, toegang met pasjes tot beveiligde gedeelten en toezicht in het gebied’ behoren ook tot de maatregelen, legt dr. Gardner uit.

De politie weet nog niet wie de dief is, maar het onderzoek is nog in volle gang. Volgens de bibliotheek verkeren de notitieboekjes in goede staat en heeft de dief ze netjes behandeld.

VIDEO: Bekijk de notitieboekjes van Darwin en de vreugdetranen van de bibliotheekmedewerkers