Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leeuwerik Siberië

Deze leeuwerik zong 46.000 jaar geleden

Onderzoekers hebben DNA onttrokken aan een 46.000 jaar oude bergleeuwerik, die waarschijnlijk een voorouder is van twee huidige leeuweriksoorten. De vogel kan ons meer inzicht geven in de klimaatveranderingen in de ijstijd.

Love Dalen

Toen een kleine bergleeuwerik tijdens de laatste ijstijd in Siberië stierf, bevroor hij onmiddellijk.

Nu, bijna 50.000 jaar later, kan de bevroren zangvogel ons onschatbare informatie verschaffen over de evolutie van de leeuwerik en de gevolgen van de klimaatveranderingen in de late ijstijd.

Onderzoeker dacht dat vogel net dood was

De bijzonder goed bewaard gebleven leeuwerik werd in 2018 gevonden door Russische fossielenjagers, die zeven meter onder de grond een zoektunnel hadden gegraven.

De fossielenjagers gaven hun vondst aan een Amerikaanse onderzoeker, die in eerste instantie dacht dat het om een recent gestorven vogel ging. Maar toen specialisten van onder andere het Zweedse natuurhistorisch museum de vogel onderzochten, stonden ze versteld.

De analyses lieten zien dat het een 46.000 oude bergleeuwerik was van het vrouwelijk geslacht. Daarnaast bleek dat twee bergleeuweriksoorten die nu leven, in onder meer Rusland, Scandinavië en Mongolië, waarschijnlijk afstammen van de oeroude zangvogel.

Bergleeuwerik

De bergleeuwerik met de Latijnse naam Eremophila alpestris leeft nu nog steeds, o.a. in Noord-Afrika. De onderzoekers hopen erachter te komen hoezeer de moderne bergleeuwerik verschilt van die uit de ijstijd.

© Martin Pelanek/Shutterstock

Mammoetsteppe verdween

De ontdekking is interessant omdat de bevroren bergleeuwerik leefde in de tijd dat de zogeheten mammoetsteppe zich uitstrekte van West-Europa via Siberië tot Noord-Amerika.

Volgens een theorie bestond het landschap destijds uit een combinatie van toendra en steppe, waar wolharige mammoeten en neushoorns graasden.

11.700 jaar geleden warmde het klimaat echter op en veranderde het landschap. De grote grazers stierven uit, maar de leeuwerik overleefde – mogelijk doordat hij zich ontwikkelde tot de twee nu levende ondersoorten.

Om erachter te komen waarin de oeroude bergleeuwerik verschilt van de huidige soorten, willen de onderzoekers het genoom ervan in kaart brengen.

Lees ook:

Wetenschap

Nieuwe scantechnologie brengt onderaardse kerk aan het licht

2 minuten
Maatschappij

Hoe werd Rusland zo groot?

2 minuten
Wetenschap

Bewijs voor kamikazewind gevonden

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg