Natuurdocumentaires behoren tegenwoordig tot de populairste tv-programma’s. Maar als je in de jaren 1950 exotische dieren in hun natuurlijke omgeving wilde zien, moest je naar de bioscoop.
In 1958 presenteerde Disney een sensatie: de film White Wilderness was in drie jaar tijd opgenomen in de Canadese natuur, en de filmploeg was erin geslaagd prachtige scènes in Technicolor op te nemen. Het affiche beloofde brullende ijsberen, bronstige rendieren en sluipende wolven.
De bioscoopbezoekers waren echter het meest verbaasd over een groep lemmingen die door het noordelijke landschap dartelde.
‘Vóór hen ligt de arctische kust, maar toch blijven de beestjes rennen. Door hun ongecontroleerde gedrag tuimelen ze van de klif,’ aldus de voice-over. Er klonk dramatische muziek, en een voor een stortten de beestjes in zee.
‘Ze werpen zich van de klif. Ze lijken het allemaal te overleven. Nu beginnen ze te zwemmen – vreemd genoeg niet naar land, maar richting de horizon. Geleidelijk slaat de vermoeidheid toe. Hun vastberadenheid ebt weg, en weldra is de zee bezaaid met lijkjes.’
Disney won een Oscar voor beste documentaire, en de lemmingen werden een symbool voor mensen die onnadenkend achter elkaar aan naar de afgrond lopen. Maar is het echt zo dat de dieren massaal zelfmoord plegen?
CONCLUSIE: Disney leverde vals bewijs voor de mythe
De zelfmoordmythe van de lemming dateert van vóór de Disneyfilm White Wilderness, maar de filmcrew construeerde het bewijs voor het vermeende gedrag door de dieren te doden.
Dat lemmingen elkaar blindelings volgen om zelfmoord te plegen, is door biologen weerlegd. Toch leeft de mythe voort als een metafoor voor wat er gebeurt als mensen niet meer zelf nadenken, maar klakkeloos achter elkaar aanlopen.
Het zogeheten lemmingeffect duikt op in artikelen en boeken. ‘Gedragen beleggers zich als lemmingen?’ vroeg een financieel tijdschrift. En in een artikel over de hysterie op Black Friday stond:
‘Een kudde lemmingen bestormt winkelcentra om een goedkope flatscreen in handen te krijgen.’ Maar zo dom zou een lemming zich nooit gedragen.
OORDEEL VAN DE MYTHEKRAKERS:
Laat de lemmingen met rust.