Astronauten waagden hun leven voor de wetenschap
De eerste astronauten hadden een levensgevaarlijke baan. Hun raketten gaven er vaak de brui aan, en er waren dan ook mannen nodig die het hoofd koel hielden – en gaffertape bij zich hadden.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de maanlanding plaatsvond, een van de meest opzienbarende ruimte-expedities in de geschiedenis.
5. Eerste ruimtewandelaar wordt opgeblazen
- Missie: Voschod 2, l965
- Doel: Ruimtewandeling maken.
- Astronauten: Aleksej Leonov en Pavel Beljajev.
- Probleem: Ruimtepak zwelt op.
De kosmonaut Aleksej Leonov maakt op 18 maart 1965 de eerste ruimtewandeling. Later beschreef hij zijn ervaring zo: ‘De aarde was klein, lichtblauw en zo hartverscheurend alleen.’
Na twee rondjes om de aarde sluit commandant Pavel Beljajev het luik achter Leonov, die aan zijn historische ruimtewandeling begint. Het enige wat hem met het ruimteschip verbindt, is een vijf meter lange lijn.
12 minuten lang zweeft de Russische kosmonaut vrij tussen de sterren, maar na verloop van tijd wordt de hitte in zijn ruimtepak ondraaglijk, en het zet zo sterk uit dat de handschoenen enorme vormen aannemen en er aan alle kanten uitstulpingen ontstaan.
Als een soort ballondier probeert Leonov zich vergeefs door de luchtsluis te persen, terug het schip in. Hij heeft maar voor 45 minuten zuurstof bij zich, maar de hitte dreigt hem lang voordat hij zich daar zorgen over moet gaan maken de das om te doen. Hij moet met een ventieltje op zijn buik de druk in het pak proberen te laten zakken.
‘Als ik te veel lucht liet ontsnappen, zou mijn bloed zijn gaan koken en was ik er geweest,’ zei Leonov later.
De Russische tv breekt de uitzending van de missie af en speelt Mozart, terwijl Leonov voor zijn leven vecht. Gelukkig weet hij precies genoeg lucht te laten weglopen om de Voschod binnen te kunnen komen, waar hij opgelucht adem kan halen.