hansonsauctioneers.co.uk

17e-eeuws boek onthult hoe aliens eruitzien

De beroemde Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens vertelt in een pas ontdekt boek niet alleen hoe marsmannetjes eruitzien, maar ook wat ze doen.

Boekenexpert Jim Spencer van het Engelse veilinghuis Hansons zette grote ogen op toen hij onlangs een werk ter taxatie kreeg. Het boek uit 1698 bleek namelijk nogal een sensatie te zijn.

In het herdrukte werk mijmert de beroemde Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695) over buitenaardse wezens – een ongebruikelijk onderwerp ruim drie eeuwen terug.

‘Het boek probeert te beschrijven hoe aliens er mogelijk uitzien, waar ze hun tijd aan besteden en zelfs hoe hun muziek klinkt. Het lijkt bijna komisch, maar het is gebaseerd op de wetenschappelijke kennis van die tijd. En wie weet hoe onze ideeën over dit soort zaken over 324 jaar overkomen,’ zegt Spencer.

Boektitels waren in de 17e eeuw vaak de enige reclame voor een boek. Daarom waren ze nogal eens lang en uitleggerig.

© hansonsauctioneers.co.uk

Aliens varen graag

In het in het Engels en Latijn geschreven werk The Celestial Worlds Discover’d, or, Conjectures concerning the Inhabitants, Plants and Productions of the Worlds in the Planets legt Huygens uit dat buitenaardse wezens waarschijnlijk net als mensen handen hebben. Zijn argument luidt:

‘Wat zouden we kunnen uitvinden of bedenken dat zo precies ontworpen is voor elk denkbaar gebruik als handen?’

Hij stelt ook dat aliens waarschijnlijk van astronomie houden, naar muziek luisteren en varen.

Het boek wordt in juli geveild, met een richtprijs van 2000-3000 pond.