Historische tijdlijn: Tweede Wereldoorlog

De Duitse Führer, Adolf Hitler, voert tussen 1939 en 1945 een allesverwoestende oorlog die de wereld verandert in een bloedige puinhoop. Hier vind je een overzicht van de Tweede Wereldoorlog.

Verdrag van Versailles zorgt voor onvrede

Met de Vrede van Versailles komt in 1919 een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Ironisch genoeg legt dit Verdrag de basis voor de volgende wereldoorlog: de Duitsers – onder wie de jonge korporaal Adolf Hitler – zijn namelijk woest over de strenge vredesvoorwaarden.

Hitler begint de Tweede Wereldoorlog

Hitler wordt uiteindelijk Führer van Nazi-Duitsland en maakt een einde aan de Vrede van Versailles door in 1939 Polen aan te vallen. Later verovert hij Frankrijk en in 1941 valt Hitler de Sovjet-Unie binnen. De VS neemt vanaf eind 1941 deel aan de Tweede Wereldoorlog na de Japanse aanval op Pearl Harbor.

De Tweede Wereldoorlog gaat de hele wereld over

De asmogendheden – Duitsland, Italië en Japan – binden de strijd aan met de geallieerden – de VS, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. 60 miljoen mensen komen om in Europa, Afrika en Azië, waarna Duitsland zich in mei 1945 overgeeft. Japan capituleert in augustus 1945 na twee aanvallen met atoombommen.