Rico Shen
Martin Cooper belt mobiel.

Wie pleegde het eerste mobiele telefoontje?

In 1973 luidde de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Martin Cooper een nieuw tijdperk in toen hij naar zijn werkplek belde met zijn nieuwste uitvinding.

Het eerste telefoongesprek met een draagbare telefoon vond plaats op 17 juni 1946, toen de Amerikaanse telefoonmaatschappij Bell System haar nieuwste snufje voor de druk bezette zakenman demonstreerde. De uitvinding bestond uit een telefoon van circa 35 kilo die in de kofferbak van een auto kon worden geïnstalleerd.

Om te bellen nam de gebruiker de hoorn van de haak en belde hij een centrale, die het gesprek doorschakelde naar de juiste ontvanger. De dienst was alleen beschikbaar in de steden van de VS en had in 1948 circa 5000 klanten. Het systeem bleef in de VS in gebruik tot in de jaren 1980.

Video: Bekijk een reclamefilm over de eerste mobiele telefoon

Ingenieur gebruikte de eerste mobiele telefoon

Het eerste gesprek met een modernere mobiele telefoon vond pas drie decennia later plaats – op 3 april 1973 – toen Martin Cooper, ingenieur bij het telecommunicatiebedrijf Motorola, een gesprek voerde van het centrum van New York naar het hoofdkwartier van het bedrijf in New Jersey.

Het gesprek werd gevoerd via een technologische doorbraak die Cooper zelf had helpen ontwikkelen: de Motorola DynaTAC 8000X, die in 1984 de eerste commerciële mobiele telefoon in de geschiedenis werd. Toen de telefoon op de markt kwam, hing er een prijskaartje aan van tegen de 9000 huidige euro.