Shutterstock
SMS

Wat stond er in de eerste sms?

Op een dag in december 1992 verstuurde een softwareontwikkelaar het eerste sms’je. Het korte berichtje vormde het startschot voor een historische ontwikkeling.

Het eerste sms’je aller tijden werd verstuurd op 3 december 1992. Het luidde simpelweg ‘Merry Christmas’.

De man die de historische kerstboodschap de wereld in stuurde, was de 22-jarige programmeur Neil Papworth, die werkte aan een dienst voor korte berichten voor het Britse telecombedrijf Vodafone: Short Message System (SMS).

De ontvanger van het bericht was de CEO van Vodafone, Richard Jarvis, die de sms las op zijn Orbitel 901, een mobieltje dat ruim 2 kilo woog.

SMS

Sms gaf vooral jongeren de kans om snel, makkelijk en goedkoop te communiceren.

© Shutterstock

Sms’en was voor managers

Slechts een jaar later bracht Nokia de eerste mobiele telefoon op de markt waarmee mensen elkaar berichten konden sturen, maar sms brak pas echt door in 1999. In dat jaar konden telefoonbezitters voor het eerst berichten versturen naar andere netwerken, en in korte tijd verspreidden de korte berichtjes zich als een lopend vuurtje.

Drie jaar later waren er wereldwijd meer dan 250 miljard berichten uitgewisseld en was sms een goedkope en eenvoudige manier geworden om te communiceren, vooral voor jongeren.

‘Destijds (1992, red.) was het alleen bedoeld als een berichtensysteem voor leidinggevenden, zodat we hen onderweg konden bereiken. Niemand wist dat het zou uitgroeien tot zo’n monster,’ zei Neil Papworth in 2012.