Was de hellebaard een effectief wapen?

Hoe oud is de hellebaard, en had je er wat aan?

De zogeheten eedgenoten vochten met hellebaarden toen ze in de 14e eeuw Zwitserland stichtten.

Hellebaard was het belangrijkste wapen

Toen Zwitserse boeren in opstand kwamen tegen het huis Habsburg, was de hellebaard hun belangrijkste wapen. De oudst bekende werd in 1315 bij Morgarten gebruikt, waar 2000 Zwitsers evenveel Oostenrijkse ridders versloegen.

Bij Sempach in 1386 bleek de hellebaard ook nuttig tegen vijanden te voet. 1600 Zwitsers werden aangevallen door 4000 Oostenrijkers, die van hun paard waren gestapt en hun lans als een lange speer gebruikten.

Hellebaard redt Zwitsers

Doordat hun wapens een groter bereik hadden, waren de Oostenrijkers in het begin van de slag in het voordeel, maar toen de Zwitsers in de flank aanvielen, bleken de lansen veel te onhandig. 1800 Oostenrijkers werden door hellebaarden gedood.

In de 200 jaar daarna was de hellebaard in Europa gangbaar als aanvalswapen. Maar in de 16e eeuw boette hij aan belang in doordat voetsoldaten vooral defensief gingen vechten.

Vorsten wilden Zwitsers hebben

In de 15e eeuw wonnen de Zwitsers zo veel slagen dat ze in heel Europa gewilde huurlingen werden. De Franse koningen namen duizenden Zwitserse elitesoldaten in dienst, terwijl de Duitse keizers het Zwitserse korps kopieerden. Zo ontstonden de Landsknechte.