Getty Images & Wikipedia

Wat was het meestgebruikte vliegtuig van WOII?

De Russen hadden ruim 36.000 Iljoesjin Il-2-vliegtuigen, die angst zaaiden onder de Duitse soldaten. Het gevechtsvliegtuig, met de bijnaam ‘vliegende tank’, werd vooral ingezet tegen tanks en andere voertuigen.

Met in totaal 36.183 toestellen, 6000 meer dan de Duitse Messerschmitt Bf 109, is de jachtbommenwerper Iljoesjin Il-2 uit de Sovjet-Unie het meest geproduceerde vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog. Hij bestookte vooral gronddoelen als tanks en voertuigen.

Met zijn 1,5 kilo zware antitankbommen vormde de Il-2 zelfs een bedreiging voor de grote Tiger-tanks, die een dun pantser boven op de kanontoren hadden. Volgens de Russen zelf schakelden Il-2’s honderden Duitse tanks uit, onder meer in de Slag
om Koersk in 1943.

Stalin was dol op het toestel. Toen een fabriek niet op tijd leverde, stuurde hij een telegram waar dat uit bleek: ‘Deze vliegtuigen zijn even belangrijk voor het Rode Leger als water en brood. Dit is mijn laatste waarschuwing!’

Il-2 was een vliegende tank

Met zijn dikke pantser en zware bewapening werd de Il-2 wel ‘vliegende tank’ genoemd. Hij was traag en niet nauwkeurig, maar gevreesd in grote squadrons.