Goliath noemden de Duitsers hun minitank, een op afstand bediende mijn. Ze pikten het idee van een Frans prototype dat tijdens de invasie van Frankrijk in 1940 werd buitgemaakt.
Twee jaar later kwamen ze met hun eigen, stille variant, die een elektromotor had.
Deze was echter te duur voor massaproductie, en daarom begon nazi-Duitsland het jaar erop met de productie van duizenden Goliath 303a’s, die op benzine liepen.
De Duitsers produceerden ruim 7000 minitanks met elk 50-100 kilo aan explosieven. De Goliath was vooral succesvol tijdens de gevechten bij Anzio in januari 1944, waar hij werd ingezet tegen geallieerde invasietroepen.
Ook bij de opstand in Warschau eind 1944 bewees de Goliath zijn nut, voor het opblazen van gebouwen waar zich Poolse verzetsstrijders bevonden.
De zelfrijdende mijn was echter vrij makkelijk uit te schakelen, doordat veel wapens het lichte pantser konden doorboren. de Goliath bleef met zijn lage bodem ook vaak steken.
VIDEO – Kijk hoe Duitse soldaten een Goliath opblazen:
Ook de afstandsbediening bleek problematisch, aangezien de minitank een kabel had van 650 meter. Sneed je die door, dan was de mijn onschadelijk gemaakt.
Na de oorlog werd de Goliath-technologie gebruikt in de eerste op afstand bestuurbare speelgoedauto’s.