Alan Wilson

Tragedie: Flying Fortress crasht tijdens show

Het publiek was verbijsterd toen een jachtvliegtuig zich in de beroemdste bommenwerper van de Tweede Wereldoorlog boorde.

De vliegshow in Dallas, Texas had een eerbetoon aan Amerikaanse piloten uit de Tweede Wereldoorlog moeten worden, maar het feest draaide uit op een tragedie.

Een jachtvliegtuig moest een legendarische Flying Fortress begeleiden, maar raakte uit koers en botste in de lucht op het andere toestel.

Het jachtvliegtuig, een Bell P-63 Kingcobra, raakte de bommenwerper zo hard dat die bij de cockpit doormidden brak. Beide vliegtuigen stortten vervolgens neer en explodeerden.

Alle vijf inzittenden van de B-17 Flying Fortress kwamen om, net als de piloot van het jachtvliegtuig.

Video: Jager snijdt bommenwerper in tweeën

Video

Video wijst op bekende fout

Het publiek op de grond bleef ongedeerd, hoewel er veel mensen dichtbij stonden te filmen.

Uit de videobeelden blijkt dat de twee vliegtuigen elkaar niet probeerden te ontwijken. Volgens experts komt dat mogelijk doordat het jachtvliegtuig de bommenwerper niet zag vlak voor de botsing.

De Bell P-63 Kingcobra is een van de minder bekende jachtvliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog. De Sovjet-Unie kreeg Amerikaanse Kingcobra’s in het kader van de Leen- en Pachtwet en zette ze in tegen Duitsland en Japan.

© Public domain

De Kingcobra, waarvan de Amerikanen in de oorlog 2000 exemplaren naar de Sovjet-Unie stuurden, had een bekende fout: het zicht vanuit de cockpit is zo slecht dat er een dode hoek ontstaat.

De B-17 was gebouwd om aanvallen van Duitse jagers af te kunnen slaan, terwijl hij met zijn bommen naar het doelwit vloog. Een botsing in de lucht kon het 16 ton zware toestel echter niet overleven.