Onderzeeër ontdekt voor Noorse kust 83 jaar nadat hij was gezonken

Marien biologen wilden onderzeese riffen voor de Noorse kust in kaart brengen, maar vonden tot hun verrassing een onbekende Britse onderzeeër. Nu weten we eindelijk hoe het vaartuig is vergaan.

HMS Thistle, Noorwegen

De contouren van het wrak wekten de nieuwsgierigheid van de onderzoekers. Op de onderwaterradarbeelden stak het duidelijk af tegen de rotsen en riffen.

© MAREANO/Institute of Marine Research/Public Domain

Toen Noorse marien biologen begin 2023 de biologie en geologie van een deel van de Noordzee in kaart brachten, vonden ze ook een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Ze onderzochten onder andere vreemde formaties op de zeebodem – en die vonden ze bij Skudeneshavn aan de Noorse westkust. De biologen lieten een op afstand bestuurbaar voertuig met een camera neer om de vondst te bestuderen.

‘Het gebeurt niet vaak dat ik in de videoruimte ben als er een nieuwe locatie wordt verkend,’ zegt ingenieur Kjell Bakkeplass, die meewerkte aan de missie.

‘Maar in dit geval was mijn nieuwsgierigheid al lang voordat de videoapparatuur te water ging, gewekt.’

Vanuit de donkere diepte verschenen er al snel beelden op de schermen van het team. En tot hun verbazing zagen ze geen riffen, maar een gezonken onderzeeër.

Getorpedeerd bij verdediging van Noorwegen

Het bleek te gaan om de Britse HMS Thistle, die op 9 april 1940 voor het laatst contact had met de Britse marine.

Op 9 april 1940 om 16.04 uur kwam de HMS Thistle de Duitse duikboot U-4 tegen en raakten ze in gevecht.

De Thistle was bijna twee keer zo groot als de U-4, een Duits model uit 1935 dat aan het begin van de oorlog al verouderd was. Maar de U-boot was niet makkelijk te raken. De Thistle vuurde zes torpedo’s af zonder doel te treffen, en toen zette de U-4 de achtervolging in.

Op 10 april om 2.13 uur vond de U-4 de Britse onderzeeër toen die voor de westkust van Noorwegen zijn accu’s oplaadde. De U-boot vuurde twee torpedo’s af. De tweede bracht de Britse onderzeeër met alle opvarenden tot zinken.

53 bemanningsleden rusten in het wrak van de HMS Thistle op 160 meter diepte. De onderzeeër wordt daarom beschouwd als een oorlogsgraf en zal niet verder worden verstoord.

Behalve de onderzeeër zijn er nog vijf onbekende wrakken gevonden voor de kust van Noorwegen. Deze zullen waarschijnlijk de komende jaren worden onderzocht.

VIDEO: Kijk hoe de HMS Thistle erbij ligt op de zeebodem

Video