Westerse tanks gaven niet de doorslag voor de Sovjet-Unie.

Hoeveel oorlogsmaterieel kreeg Stalin?

Had de Sovjet-Unie in WOII westerse hulp nodig?

Het Rode Leger won de strijd aan het oostfront vooral dankzij Russische wapens. Maar die werden op westerse treinen en vrachtauto’s naar het front gebracht.
Na de Duitse invasie van 1941 werd de Sovjetindustrie ingezet voor de productie van oorlogsmaterieel. Fabrieken die eerst locomotieven en tractors maakten, gingen nu tanks produceren.

De Sovjet-Unie kreeg ook 20.000 tanks van de VS en Groot-Brittannië, maar dit was slechts een vijfde van het hele arsenaal. Daarnaast waren de westerse tanks vaak slechter bepantserd en minder wendbaar dan de Russische, zoals de T-34.

Stalins productieapparaat zou echter zonder hulp van de geallieerden tot stilstand zijn gekomen. 80 procent van alle locomotieven en treinstellen kwam uit het westen, net als 92 procent van alle spoorrails.

De grote offensieven van het Rode Leger in de laatste oorlogsjaren waren niet mogelijk geweest zonder hulp. Soldaten, kanonnen en proviand werd vooral op Amerikaanse vrachtwagens vervoerd, die veel beter waren dan de Rusissche.

De Sovjet-Unie kreeg ook grondstoffen, medicijnen en voedsel. En 15 miljoen paar westerse schoenen gingen in de oorlog richting het oosten.

Bekijk ook ...