Gloumouth1

Geheime wapen van Amerikaanse luchtlandingstroepen gevonden

Ken je de tv-serie ‘Band of Brothers’? Het hulpmiddel op zakformaat van de luchtlandingstroepen is opgedoken – en dat is nogal een sensatie.

‘Klik’ – gevolgd door ‘klik-klik’. Dat was te horen tijdens de donkere landing op D-day in 1944, toen geallieerde luchtlandingstroepen in Normandië landden. De soldaten gebruikten de klikkers – ‘krekels’ – om vriend van vijand te onderscheiden. Een klikje moest beantwoord worden met twee klikjes.

In 2019 startte de Britse ACME-fabriek, die de klikkers maakte, een zoektocht naar originele ‘krekels’ uit de tijd van de landing in Normandië.

Slechts een aantal klikkers hebben de oorlog overleefd, want de soldaten hadden bevel gekregen om ze na 24 uur weg te gooien of te vernietigen.

Nu hebben twee Britse veteranen zo’n zeldzame klikker gevonden.

Generaal Eisenhower inspecteert enkele parachutisten die in Frankrijk gaan landen met de klikkers op zak.

© Library of Congress

Zeldzame klikker kwam nooit aan in Frankrijk

De vondst werd gedaan bij Aldbourne, 120 kilometer ten westen van Londen. Hier werd soldaten van de Amerikaanse 101 Airborne Division getraind – bekend uit de serie ‘Band of Brothers’ – voor de landing in Normandië.

De klikkers werden bedacht na een landing in Sicilië in 1943, waarbij de parachutisten ontdekten dat ze bondgenoten moesten kunnen herkennen zonder dat de vijand dat doorhad. De klikker woog bijna niets en werkte veel discreter dan een lokroep.

De Britse vondst is extra bijzonder omdat het de enige overgebleven klikker is die is gemaakt van hergebruikt metaal.