Franse kok vindt niet-geëxplodeerde granaat in zijn keuken

Een Franse kok stuitte op een granaat uit de Tweede Wereldoorlog toen hij een zak aardappelen leegde.

Een Britse handgranaat als deze werd gevonden in een zak aardappelen.

© Wikimedia

Toen een Franse kok zijn hand in een zak aardappelen stak, schrok hij zich lam. Want uit de zak kwamen niet alleen aardappelen, maar ook een niet-ontplofte handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog.

'Hij pakte de aardappelen een voor een uit de zak, maar de laatste voelde wel héél zwaar aan,' vertelt een van de restauranteigenaren, Kévin Béatrix. En hij voegt eraan toe:

'We begrepen al snel dat het een granaat was, en deden het in onze broek van angst!'

Handgranaat kwam mee met de Britten

Toen hij de ergste schrik te boven was, nam Béatrix contact op met de Franse politie. Hij moest een foto van de granaat sturen en het wapen daarna in een emmer in de achtertuin leggen.

Op grond van de foto stelden explosievendeskundigen vast dat de handgranaat van de Britten in de Tweede Wereldoorlog kwam, maar de eigenaren en het personeel van het restaurant konden gerust zijn: hij was al ontmanteld.

Vervolgens deden de explosievendeskundigen er tien dagen over om het 70 jaar oude wapen op te halen uit de achtertuin van het restaurant en het in veiligheid te brengen.

Europa heeft nog steeds last van oorlogswapens

De granaat werd gevonden in de hamburgertent Frenchie Burgers in de Franse plaats La Fléche en zou in het noorden van Frankrijk, waar de aardappelen geoogst zijn, in een aardappelzak zijn beland.

Maar het is lang niet voor het eerst dat er in Europa niet-ontplofte wapens uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden.

Zo lieten Duitse bommendeskundigen in 2013 zo'n 20.000 bewoners van Dortmund evacueren omdat er een 2 ton zware, niet-ontplofte bom moesten worden geborgen. De bom, Blockbuster geheten, kan alles in een omtrek van 1,5 kilometer wegvagen.