Enorme katapult uit WOII blootgelegd

In 1938 had de Britse luchtmacht een manier nodig om vliegtuigen de lucht in te krijgen zonder lange startbaan. Het resultaat was een gigantische katapult, die nu weer het daglicht ziet.

Katapult, Engeland, Tweede Wereldoorlog

De katapult was geen succes, maar de Britten pasten de principes toe bij hun CAM-schepen. Die kregen een katapult voor jachtvliegtuigen, die tegen luchtaanvallen beschermden.

© MOLA

Als je aan de Tweede Wereldoorlog denkt, denk je niet meteen aan katapulten. Toch bouwde de Britse luchtmacht er eentje. Dit ontdekten archeologen van het Museum of London Archaeology (MOLA).

Het gaat om een experimentele vliegtuigkatapult, waarbij een haak aan het vliegtuig werd bevestigd, dat vervolgens met zo’n hoge snelheid werd weggeslingerd dat het kon opstijgen.

Dankzij de katapult zou ook een hoop ruimte bespaard kunnen worden. Hij was zo ontworpen dat hij gedraaid kon worden richting twee startbanen van elk 82 meter lang.

Ter vergelijking: de startbanen die in 1940 in Groot-Brittannië werden aangelegd, waren minimaal 914 meter lang.

‘Dit fascinerende bouwsel herinnert ons aan de experimenten en innovatie van het interbellum en de Tweede Wereldoorlog,’ zegt Susan Porter, archeoloog bij het MOLA.

Experiment werd gestaakt

Tussen 1938 en 1940 experimenteerde de Britse luchtmacht met de katapult, maar de problemen stapelden zich op. Het mechanisme werd aangedreven door 12 Rolls-Royce Kestrel-vliegtuigmotoren, die ook in de lichte bommenwerper Hawker Hart zaten.

Maar al die motoren waren niet voldoende om het apparaat aan te drijven, en het ging vaak kapot. Ook zorgden de enorme krachten bij het losschieten van de katapult ervoor dat deze snel versleten raakte en gerepareerd moest worden.

Volgens de summiere informatie over de tests lijkt het er niet op dat de katapult er ooit in geslaagd is om een gepantserde bommenwerper te lanceren.

Vanwege alle problemen werd het project in 1941 stopgezet en werd de katapult korte tijd gevuld met radioactief afval, waarna hij volledig werd begraven en vergeten.

Bekijk hier een 3D-model van de katapult: