Britse radar won luchtoorlog tegen Duitsers
Terwijl Duitsland een steeds grotere bedreiging vormt, zet de Britse luchtmacht alle zeilen bij om de verdediging te verbeteren. Experimenten met ‘doodsstralen’ mislukken, maar dan krijgt een Britse ingenieur een geniale ingeving.

Radaroperators moesten de positie van vliegtuigen met de hand intekenen op een groot scherm.
De spanning is te snijden op 17 september 1936 in de oude paardenstallen van de herenboerderij Bawdsey Manor. De paarden hebben plaatsgemaakt voor drie elektronische panelen, voorzien van schermen en knoppen. De mannen die erachter zitten, gaan hun project voor het eerst tonen aan hoge politici en militairen, die hun adem inhouden.
Op deze dag moet het gloednieuwe Chain Home-radarsysteem bewijzen wat het waard is. Boven zee komen 10 vliegtuigen van de Britse luchtmacht snel dichterbij. Het is de bedoeling dat die te zien zijn als stipjes op een van de schermen. Als het systeem functioneert, is aangetoond dat radar vijandelijke luchtaanvallen kan zien aankomen.
Robert Watson-Watt heeft het radar-systeem gebouwd, en hij heeft zelf de kopstukken uitgenodigd om vandaag de demonstratie bij te wonen.
Eerst vertelt Watson-Watt enthousiast over het project, maar naarmate de minuten verstrijken en er niets gebeurt, zegt hij steeds minder. De stilte in de halfdonkere stal wordt pas doorbroken als er buiten een gebrom klinkt, dat de komst van de vliegtuigen aankondigt. Eindelijk ziet een operator een stipje op zijn scherm.
Hij probeert de positie van de vliegtuigen nog snel door te geven, maar het is te laat: met brullende motor vliegen de eerste al over.
De demonstratie is jammerlijk mislukt. Watson-Watt was te ongeduldig: de radar was nog niet af.