Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De Duitse V2-raketten werden op Londen afgevuurd vanuit Frankrijk en Nederland. Ze hadden een bereik van circa 320 kilometer.

© Getty images & Shutterstock
Techniek - Wapens in de Tweede Wereldoorlog

Brits bedrog had geen effect op naziraketten

In de Tweede Wereldoorlog voerden Britse agenten de Duitsers valse informatie over de inslagplekken van de V2-raketten in Londen, maar dat was verspilde moeite.

Toen nazi-Duitsland vanaf september 1944 Londen bestookte met V2-raketten, bedachten de Britten een sluw plan. Dubbelspionnen van de inlichtingendienst voerden de nazi’s met valse informatie over de plaatsen waar de raketten insloegen, zodat het leek alsof ze hun doel voorbij vlogen.

De operatie was naar verluidt zo’n groot succes dat de Duitsers gedurende vier weken in januari en februari 1945 4 kilometer per week verder naar het oosten mikten, waardoor Westminster en andere belangrijke wijken gespaard bleven.

Raketten waren onnauwkeurig

Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat dit bedrog in de praktijk geen enkel effect had: de raketten waren van zichzelf al zo onnauwkeurig dat ze hooguit ergens in een straal van 30 kilometer rond het beoogde doelwit insloegen.

Steve Le Comber van de Queen Mary University of London en zijn collega’s gebruikten een speciaal computerprogramma om de circa 700 raketaanvallen op de Londense binnenstad in kaart te brengen.

‘Toen we het programma draaiden, bleek dat de inslagplaatsen in die vier weken bijna niet veranderden,’ zegt hij in de krant The Telegraph.

Raket zat er 64 km naast

De onderzoekers twijfelen er niet aan dat de Britten erin slaagden de Duitsers van valse informatie te voorzien. Dat had echter in de praktijk geen effect omdat de raketten van zichzelf al onnauwkeurig waren.

Zo probeerden de Duitsers in maart 1945 de Ludendorff-brug over de Rijn te raken, maar een van de raketten sloeg maar liefst 64 kilometer van het doelwit in.

Lees ook:

Wapens in de Tweede Wereldoorlog

Britse radar won luchtoorlog tegen Duitsers

9 minuten
Wapens

Wat besliste de Slag om Engeland?

1 minuut
Wapens in de Tweede Wereldoorlog

10 waanzinnige wapens uit de Tweede Wereldoorlog

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg