Wanneer gingen soldaten de bajonet gebruiken?

Wanneer werd de bajonet voor het eerst gebruikt?

De bajonet deed tijdens de Dertigjarige Oorlog van 1618 tot 1648 zijn intrede. Hij was voor het eerst onderdeel van de standaarduitrusting toen de Franse infanterie in 1672 Nederland binnenviel.

Wanneer en hoe de bajonet precies is ontstaan, weet niemand. Een van de theorieën stelt dat het wapen rond 1600 ontwikkeld is voor de jacht. Jagers konden zo hun geweer veranderen in een lans om zich tegen wilde zwijnen te verdedigen.

Een ander verhaal luidt dat Franse boeren uit Bayonne die bij een gevecht geen kruit meer hadden, het gevest van hun dolk in de musketloop staken. Het duurde niet lang of de dorpssmid maakte er speciale messen voor.

De sokkelbajonet was een efficiënt wapen tegen de cavalerie in de 18e eeuw.

Het eerste model werd een ‘plugbajonet’ genoemd, omdat de loop van de musket leek op de plug – de kurk – van een ton. Het nadeel van dat type was dat je niet kon schieten met een mes in de loop. De opvolger was de ‘sokkelbajonet’, waarvan de kling over de loop van de musket werd geschoven.

Het nieuwe wapen verving de lange lansen die een gedeelte van de infanterie tijdens de Spaanse Successieoorlog van 1701-1714 bij zich droeg.

Bekijk ook ...