Wanneer ging de atoomraket de lucht in?

Wanneer werden de eerste atoomraketten afgevuurd?

In 1953 vuurde US Army de eerste raket met een kernkop af. De raket had geen besturingssysteem.

In 1953 vuurden de VS als eerste een raket met een kernkop af. Deze MGR-1 werd Honest John genoemd: Eerlijke John. De eerste modellen wogen tot 2700 kilo en
kregen kernkoppen mee van 20 of 40 kiloton; de bom op Hiroshima had een explosiekracht van 15 kiloton.

Al had Honest John een beperkte reikwijdte van hooguit 48 km, de atoomdreiging werd er niet minder op. Nu konden gewone soldaten de raket in vijf minuten leren bedienen en afvuren. Voor eerdere atoomwapens waren gespecialiseerde manschappen nodig, en de vliegtuigen moesten eerst de lucht in voor de bom kon worden afgeworpen.

Overigens werd Honest John afgevuurd vanaf een platform op een vrachtwagen, en bij een invasie konden de mobiele eenheden worden ingezet. De vijand zou daarmee het atoomarsenaal van de VS niet kunnen opsporen en vernietigen.

Tot 1965 produceerden de VS ruim­ 7000 exemplaren van de Honest John, waarvan de meeste naar West-Europa gingen. Ze werden tot 1982 gebruikt. In augustus 1957 testte de Sovjet-Unie de eerste intercontinentale raket. Vier maanden later volgden de VS. Nu konden de naties elkaar treffen met maar een paar minuten tussentijd. De wapenwedloop was begonnen.

Raket Honest John werd ontwikkeld om zenuwgashouders te vervoeren.