Hansons / SWNS
Handkanon

Tuindecoratie was middeleeuws handkanon

Een Engelsman met interesse in antiek dacht dat hij een leuk object voor zijn tuin had gekocht – maar hij schrok zich een hoedje toen het een zeldzaam wapen uit de middeleeuwen bleek te zijn.

20 pond (ca. 23 euro). Dat telde een Engelsman met interesse in antiek neer voor een oud stuk metaal op een vlooienmarkt in Hertfordshire.

Hij wilde de langwerpige metalen cilinder eigenlijk gebruiken als decoratie in zijn tuin. Maar eerst liet hij het object onderzoeken bij een veilinghuis – en hij schrok zich een hoedje.

Het veilinghuis Hansons vertelde de gelukkige koper dat hij een klein bronzen handkanon uit de middeleeuwen in handen had.

‘Toen we het nader bekeken, stonden we versteld,’ zegt Charles Hanson, eigenaar van Hansons.

‘Het is een zwaar bronzen kanon dat met drie ringen is gegoten. Dit type wapen werd gebruikt in het laatmiddeleeuwse Europa, rond 1400-1450.’

‘Het was het eerste echte kleine handvuurwapen in zijn soort. De mechanisch eenvoudigste vorm van een vuurwapen met metalen loop,’ legt Hanson uit.

Het is echt een opmerkelijke vondst. Oorspronkelijk was het geweer gemonteerd op een houten stok met een kruitzakje en een laadstok. Dit ontwikkelde zich later tot vuursteengeweren met een trekker.’

Het is nog onduidelijk waar de verkoper het handkanon vandaan had, maar sporen van aarde op het wapen duiden erop dat hij het misschien zelf heeft opgegraven.

Het bleek in ieder geval een goede deal te zijn. De eigenaar liet het plan om het als tuindecoratie te gebruiken al snel varen: hij bood het op een veilig te koop aan en verkocht het voor 2000 Britse pond, ca. 2300 euro.

Handkanon

Het kleine houtkanon zat oorspronkelijk op een houten stok om het te kunnen richten nadat de lading was aangestoken met een lont.

© Wikimedia Commons