Onderzeeër bracht zichzelf tot zinken

150 jaar lang was het een raadsel waardoor de onderzeeër Hunley tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zonk. Nu blijkt dat hij waarschijnlijk ten onder ging aan zijn eigen explosie.

De duikboot Hunley schreef geschiedenis toen hij het schip Housatonic tot zinken bracht.

Onderzeeër kwam te dicht bij eigen explosie

Alles wijst erop dat de legandarische onderzeeër van de Zuidelijke Staten, de H.L. Hunley, maar op zes meter afstand lag toen hij het Noordelijke schip Housatonic in 1864 met een torpedo aanviel. Deze explosie was er waarschijnlijk de oorzaak van dat de duikboot met zijn bemanning ten onder ging.

Dit is de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers die de zes meter lange ijzeren stang onderzochten waar de torpedo aan vastzat. Aan het uiteinde van de stang vonden ze tot hun verbazing een deel van de ontplofte torpedo, die er met een bout aan vastgemaakt was.

'We weten nu dat het wapen aan het uiteinde van de stang explodeerde. Dat is erg belangrijk,' aldus de archeoloog Maria Jacobsen, die het onderzoek leidde. v

Torpedo ontplofte op zes meter van onderzeeër

Tot nu toe dachten historici dat de achtkoppige bemanning van de Hunley de torpedo aan de romp van de Housatonic vastmaakte, wegvoer en de springlading met een touw op 30 meter afstand tot ontploffing bracht. Maar nu blijkt dat het de bedoeling was dat het explosief op de stang bleef zitten - zes meter van de onderzeeër.

Volgens de onderzoekers bevatte de torpedo 60 kilo kruit. Door de ontploffing zal de bemanning buiten westen geraakt zijn, en ze zijn waarschijnlijk aan zuurstofgebrek overleden. Wellicht werd er ook een gat geslagen in de romp van de Hunley. In 2000 werd het wrak van de duikboot boven water gehaald, en de wetenschappers hopen dat verder onderzoek de oplossing van het 150 jaar oude raadsel kan bieden.

Download het hele verhaal over de onderzeeër Hunley, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog moest afrekenen met de sterke Noordelijke vloot.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.