De kleine Renault reed voorop bij Franse aanvallen in 1918.

Interactieve tekening: Renaults tank rijdt Eerste Wereldoorlog binnen

De kleine Renault bepaalde hoe een tank er moest uitzien. Toen het pantservoertuig in de Eerste Wereldoorlog het front bereikte, was de kanontoren nog iets nieuws, maar sindsdien is hij een vast onderdeel van tanks.

29 juni 2015 door Esben Mønster-Kjær

Renaults tank werd onderschat

De succesvolste tank van de Eerste Wereldoorlog was een underdog. Franse generaals vonden het model van autobouwer Louis Renault maar raar met zijn kanontoren op het dak en de kleine binnenruimte.

Renaults tank baande de weg

De kleine tank werd in mei 1918 voor het eerst in de strijd ingezet, en tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog een half jaar later arriveerden er meer dan 3000 exemplaren aan het front. Later schaften veel landen hem aan, en er reden er nog heel wat rond toen de volgende wereldoorlog uitbrak.

Interactieve tekening: bekijk de Renault vanbinnen


Nadat de gevechten in november 1918 ten einde waren gekomen, kochten veel landen de revolutionaire tank. Veel ervan reden nog toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bekijk de vernietigende kleine Renault vanbinnen.

Lees het hele verhaal over het pantservoertuig en bekijk verschillende typen tanks in Historia 5/2015.

Let op: Om het artikel te kunnen downloaden, heb je een profiel nodig op onze website. Het aanmaken van een profiel is gratis en duurt niet lang. Als je op de downloadknop klikt, kun je een profiel aanmaken.

Bekijk ook ...