Hoe lang stijgen straaljagers al verticaal op?
Hoe lang kunnen vliegtuigen al verticaal stijgen en landen?

1967: Een Harrier had geen luchtmachtbasis nodig. Een stukje vlak terrein was voldoende.
Nazi-Duitsland experimenteert met straaljagers
Al in 1944 bedachten de nazi’s een gevechtsvliegtuig dat niet eerst op de grond snelheid hoefde te maken om op te kunnen stijgen. Dit was nodig omdat de geallieerden veel Duitse start- en landingsbanen verwoest hadden.
Het kwam voor het eind van de oorlog echter niet tot een prototype. Later ontstond er behoefte aan een toestel dat van kleinere oorlogsschepen kon opstijgen om konvooien met voorraden te beschermen.
Britten bouwen eerste VTOL-straaljager
De Britse Hawker Siddeley Harrier uit 1967 was de eerste VTOL-straaljager (Vertical Take-Off and Landing), die betrouwbaar genoeg was om in productie te nemen. Later werden de Harriers met succes ingezet in de Falklandoorlog in 1982.
Ze beschermden schepen tegen luchtaanvallen en bombardeerden Argentijnse stellingen op de eilanden.
Het ene na het andere testvliegtuig mislukt
1954: Lockheed XFV
De XFV kon stil in de lucht hangen als hij eenmaal was opgestegen. Maar vanaf zijn vierdelige staartvleugel kon het propeller-toestel niet van de grond loskomen. Er werd maar één prototype gemaakt.
1959: Coléoptère
Frankrijk testte een straalmotor met een ronde vleugel eromheen. De Coléoptère kon verticaal opstijgen, maar stortte neer tijdens een horizontale vlucht. Eén exemplaar werd er gebouwd.
1963: EWR VJ 101 C
De straalmotoren zaten aan de vleugels en konden gedraaid worden, zodat het toestel verticaal kon opstijgen. Tijdens testvluchten lukte dit en vloog de VJ 101 horizontaal verder. Maar later stortte hij neer. Er werden er twee gemaakt voor het project stopgezet werd.