Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Eerste werpsterren van ninja’s zijn een verrassing

Uit een nieuw Japans onderzoek blijkt dat de legendarische werpwapens van de ninja’s er eerst vrij onschuldig uitzagen – en dat de geheimzinnige krijgers nog meer verrassingen in petto hadden.

Ze zien er niet zo belangrijk uit, maar de Japanner Akihiro Iwata, die onlangs een stel platte steentjes onder ogen kreeg, wist meteen dat hij iets bijzonders in handen had. De stenen dateerden van circa 1590 en waren tientallen jaren geleden gevonden en in een la verdwenen.

‘Ik besefte gelijk dat het ninjawapens waren. De vorm leek op die van wapens uit de Edo-periode (1603-1868, red.)’ zei Iwata, curator bij het historische museum van Saitama, niet ver van Tokio.

Nu heeft hij een boek geschreven over de platte steentjes met een scherpe rand. Hij komt tot de conclusie dat het vroege versies zijn van de werpsterren die Japanse sluipmoordenaars en huursoldaten, de zogeheten ninja’s, gebruikten.

In de 17e en 18e eeuw maakten ninja’s hun werpsterren van metaal. Het wapen heet shuriken in het Japans, wat ‘mes van de verborgen hand’ betekent.

© Koka Kusuri gakushukan/Motokoka

Wapen was om burcht te verdedigen

Naast werpsterren vond Iwata ook vroege varianten van voetangels van klei. Samen met de werpsterren werden deze simpele wapens onder meer gebruikt tijdens de belegering van de Hachioji-burcht op 50 kilometer van Tokio.

Voetangels werden op de weg gestrooid om vijanden te paard of te voet op te houden.

© Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

In 1590 probeerden ninja’s vergeefs een vijandelijke overmacht op afstand te houden door voetangels uit te strooien en werpsterren naar de vijanden te gooien. Maar het tien keer zo grote leger won en brandde de burcht plat.