Archeologen vinden bijzonder goed geconserveerd bronzen zwaard

Archeologen geloofden hun ogen niet toen ze een grafheuvel in Zuid-Duitsland onderzochten. Ze vonden een bronzen zwaard dat zo goed bewaard was gebleven dat het bijna een moderne replica leek.

Bronzen zwaard Duitsland

Het zwaard is gedateerd op de 14e eeuw v.Chr. Uit nader onderzoek moet blijken waar het precies is gemaakt.

© Dr. Woidich

Bij het opgraven van een grafheuvel van de Urnemark-cultuur in Zuid-Duitsland konden archeologen hun ogen nauwelijks geloven toen er een bijna fonkelend zwaard uit de grond tevoorschijn kwam.

Het zwaard ‘glanst bijna nog’ volgens conservator Mathias Pfeil, hoofd van het bureau voor oudheden van de Beierse overheid.

Het zwaard dateert waarschijnlijk uit 1300 v.Chr. en is een zeer zeldzame vondst – niet alleen omdat het zo goed geconserveerd is, maar ook omdat het op de oorspronkelijke plek is gevonden, in een graf.

De meeste grafheuvels uit de Urnemark-cultuur werden in de jaren 19e eeuw, toen archeologen nog wat hardhandiger te werk gingen dan nu, blootgelegd en vernield.

Zwaard is op bijzondere manier gesmeed.

Het bronzen zwaard was een van de grafgiften die de dode ruim 3000 jaar geleden had meegekregen.

Het gevest is achthoekig en werd gemaakt door de handgreep boven het lemmet te gieten, een complex en zeldzaam proces.

Er zijn maar twee gebieden bekend waar deze achthoekige zwaarden werden gemaakt: in Zuid-Duitsland en rond de Duits-Deense grens. Onderzoek wijst erop dat de zwaarden uit het noorden kopieën van de zuidelijke waren en mogelijk door reizende smeden uit het gebied werden gemaakt.

‘Het zwaard en het graf moeten nog verder onderzocht worden, zodat onze archeologen de vondst nauwkeuriger kunnen classificeren,’ legt Pfeil uit. Maar omdat er geen aanwijzingen zijn dat het zwaard is gebruikt, was het waarschijnlijk een symbool van macht.

Naast de grafgiften vonden de archeologen de skeletten van drie mensen: een volwassen man, een volwassen vrouw en een tiener van onbekend geslacht.

Bronzen zwaard Duitsland

De archeologen weten nog niet waarom juist dit zwaard zo goed bewaard is gebleven.

© Dr. Woidich