330 jaar oude handgranaat spoelt aan op het strand

Een van de oudste handgranaten van Europa is aangespoeld op een Engels strand, waar hij werd gevonden door een plaatselijke historicus op schattenjacht. Waarschijnlijk liggen er nog veel meer op de zeebodem.

De granaat bestond uit een holle ijzeren bol met kruit erin. Een langzaam brandende lont stak het kruit aan.

© Robert Felce

Aan de kust van Cornwall in het zuidwesten van Engeland is een handgranaat uit de 17e eeuw gevonden. Hij is afkomstig van het schip HMS Schiedam, dat wapens en paarden naar het Britse leger vervoerde en in 1684 vlak voor de kust zonk.

Het wrak van de HMS Schiedam werd twee jaar geleden door duikers ontdekt, maar er was geen geld gereserveerd voor een berging. Sindsdien hebben lokale stormen en sterke zeestromen van de Atlantische Oceaan veel voorwerpen losgewoeld uit het zand, waaronder de handgranaat.

Explosievenopruimingsdienst komt erbij

De granaat werd gevonden door de lokale historicus Robert Felce, die vaak over het strand loopt op zoek naar voorwerpen uit de vele scheepswrakken die voor de kust liggen. Na ruim 300 jaar op de zeebodem te hebben gelegen, had de granaat een dikke korst gekregen, waardoor hij op een steen leek. Maar toen Felce hem liet vallen, brak hij open en bleek dat het een granaat was, waar nog steeds kruit in zat. Snel werd de explosievenopruimingsdienst erbij gehaald om de granaat onschadelijk te maken.

Langste soldaten wierpen handgranaten

De handgranaat deed halverwege de 17e eeuw zijn intrede in de Europese legers en bestond uit een ijzeren bol met kruit, dat met een lont werd aangestoken.

De handgranaten werden gebruikt door elite-eenheden, zogeheten grenadiers, die werden gerekruteerd onder de langste soldaten, die het verst konden gooien. Ze hadden de reputatie geen angst te kennen, en hoewel het gebruik van handgranaten met een lont in de 18e eeuw vrijwel verdween, bleef de elite-eenheid in onder andere Groot-Brittannië bestaan.

Grenadiers behoorden tot de grootste en dapperste soldaten van de 17e eeuw.