Wie vond het kogelvrije vest uit?

Wanneer ontwikkelde het leger het kogelvrije vest?

1923: FBI-agenten testen een kogelvrij vest van katoen.

Het eerste kogelvrije vest dat niet van metaal was, werd in 1867 bedacht in Korea. Een jaar eerder was het land door Frankrijk aangevallen, en de Koreaanse koning Yi Ha-eung vreesde een invasie van de westerse koloniale machten. Hij liet een vest maken dat zijn troepen kon beschermen tegen vijandelijke kogels.

Op basis van de Japanse zijden maliënkolder uit de middeleeuwen ontwikkelden Koreaanse wapensmeden een moderne maliënkolder. Ze ontdekten dat 30 lagen katoen een geweerkogel die van 50 meter afstand was afgevuurd, stopten. Toen de VS in 1871 Korea aanvielen, droegen Koreaanse soldaten aan het front dikke katoenen vesten, die de kogels vaak tegenhielden, tot frustratie van de Amerikanen.

De veilige vesten waren wel erg onpraktisch. Door de vele lagen stof waren ze zwaar, ondraaglijk warm en makkelijk ontvlambaar. Amerikaanse rapporten berichtten over Koreaanse soldaten die verbrandden toen een hete granaatsplinter hun vest in brand stak.

Toch inspireerde het vest de Amerikanen. In de loop van de 20e eeuw ontwierpen zij hun eigen vest, net als veel andere grootmachten. Zo droegen de aanvalseenheden van de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog vesten met gehard staal. Pas in de jaren 1970, toen de kunstvezel kevlar werd ontwikkeld, lukte het om een vest te maken dat zowel licht als veilig was.